Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Arta, vedetă pe rețelele de socializare – Muzeul instagramabil din centrul Bucureștiului
art safari love edition

Arta, vedetă pe rețelele de socializare – Muzeul instagramabil din centrul Bucureștiului

O vizită la muzeul bucureștean de artă care se înnoiește la fiecare patru luni poate aduce – pe lângă experiența de explorare a unora dintre cele mai importante lucrări de artă din toate timpurile, din țară și străinătate – mai multă popularitate online. Este (și) cazul celei mai noi ediții Art Safari, centrată pe „Dragoste”.

În formă de portret ori fantezistă, dragostea este redată aici și prin scenografiile realizate pentru fiecare dintre cele patru expoziții, dar și prin modul în care este decorat interiorul Palatului Dacia – România.

atelier ion alin gheorghiu, art safari, curatorial.ro

Atelier Ion Alin Gheorghiu @ Art Safari Love Edition, curatorial.ro

Muzeu „instagramabil”, ziua și noaptea

Cel mai colorat eveniment al verii, Art Safari Love Edition, a transformat vizita la muzeu într-o experiență pe placul tuturor generațiilor. După modelul muzeelor din Occident care oferă concepte contemporane pe gustul tinerilor, Art Safari a devenit „cel mai instagramabil muzeu din inima Bucureștiului”, cum a fost decretat de organizatori și vizitatori, și îmbină educația și cultura cu activitățile recreative.

Publicul de toate vârstele descoperă în Centrul Vechi al Capitalei povești de dragoste de la National Portrait Gallery din Londra, un maestru al artei românești pus în lumină printr-o scenografie modernă, dar și un important artist postmodernist și artă românească ultra-contemporană, alături de instalații. Toate sunt inspirate din tema centrală, „Dragostea”.

Art Safari poate fi vizitat și noaptea, în fiecare vineri și sâmbătă, de la ora 22:00, aceasta fiind o altfel de experiență de petrecere a timpului liber: tururi ghidate în toate expozițiile și prosecco.

„Arta trebuie să ne bucure, aceasta a fost viziunea noastră de la început. Art Safari Love Edition este o explozie de veselie, o oază de frumos în inima orașului. Găzduim o expoziție de la National Portrait Gallery, Londra, care emoționează prin povești de dragoste. Este o bucurie să expunem la București un Andy Warhol și un David Hockney, dacă ar fi să enumerăm doar două dintre cele 100 de capodopere de la NPG aflate acum pe Lipscani”, spune Maria Munteanu, coordonator programe educaționale Art Safari.

art safari love edition (5)

Dame Joan Collins (1985), portret de Andy Warhol @ Art Safari Love Edition

Ea îndeamnă publicul să descopere frumusețea artei românești clasice cu toate simțurile. „Scenograful Cosmin Florea a transformat expoziția dedicată lui Constantin Artachino într-o grădină cu crini, într-un colț de Românie orientală, inspirat de influențele din opera maestrului Constantin Artachino (1870 – 1954)”.

Un alt artist român mai puțin cunoscut, reprezentant al Postmodernismului, Ion Alin Gheorghiu (1929 – 2001), e prezent cu pânze de mari dimensiuni, abstracte, sculpturi, plus o parte din atelierul său recreat la Art Safari.

Într-o altă aripă a Palatului, se dă o luptă între Bine și Rău, marca Ondine Slimovschi (n. 1982) și Paul Baraka (n. 1994). „Doi artiști talentați, cu viziuni diametral opuse, care vorbesc prin arta lor despre experiențe profunde de viață”.

15 minute de celebritate pe Lipscani

Fațada Palatului Dacia-România acoperită cu ursuleți colorați din pluș a devenit rapid loc preferat de fotografiat din inima orașului. La fel și instalația asemănătoare din interior.

art safari love edition (1)

Art Safari Love Edition

Înainte să ajungă în expoziția „Love Stories”, vizitatorii sunt invitați într-o scurtă călătorie pe Insula Iubirii, o instalație de artă participativă și un spațiu de relaxare tropical.

Atmosfera romantică din palat este completată de o instalație în mijlocul căreia se află un pat – spațiul perfect pentru poze și de relaxare între două expoziții.

Dragoste în instalații și picturi murale

Dan Raul Pintea semnează instalația „Dragoste”, iar Ana Bănică prezintă, în premieră, „A+B și câteodată C”. Un mural creat special pentru Art Safari Love Edition, alături de 868 de desene ce ilustrează diferite ipostaze ale unui cuplu. O conversație intimă și sinceră între doi parteneri, în care orice cuplu se poate regăsi.

Lucrările fac parte din inserția de artă românească din „Love Stories”, care mai prezintă și o operă semnată de Nicolae Grigorescu, sculpturi care îi înfățișează pe Cecilia Cuțescu-Storck și pe Frederick Storck, unul dintre cele mai cunoscute cupluri de artiști din România, corespondența dintre Brâncuși și una din marile sale iubiri, dar și o lucrare semnată de artistul Alexandru Rădvan.

Clasic și contemporan

Curatoriată de Elena Olariu, cu o scenografie realizată de Cosmin Florea, sound design de Călin Țopa și animație de Andrei Cazacu, expoziția dedicată pictorului Constantin Artachino (1870 – 1954) este o incursiune perfectă în universul pictat cu tușe de mătase de artist.

art safari love edition (9)

Art Safari Love Edition

La etajul al doilea poate fi vizitată expoziția dedicată lui Ion Alin Gheorghiu (1929 – 2001), care cuprinde o parte din atelierul în care artistul a lucrat timp de 42 de ani. Acesta a fost recreat în Art Safari și atracția principală este șevaletul pe care a lăsat, neterminată, ultima sa lucrare. Expoziția este îngrijită de văduva artistului, Anamaria Smigelschi, iar textul curatorial este scris de Andrei Pleșu.

Cealaltă aripă a Palatului dedicată expoziției „Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”, curatoriate de Ruth Hibbard (Victoria and Albert Museum, Londra). Figurile diafane și feminine ale lui Ondine intră în contrast cu personajele înfricoșătoare și șocante ale lui Baraka provocând emoții puternice.

arta contemporana, art safari love edition, curatorial.ro

„Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair” @ Art Safari Love Edition, curatorial.ro

Program de vizitare Art Safari Love Edition (până pe 10 septembrie 2023): joi – duminică, între 12:00 și 21:00; tururi de noapte, în fiecare vineri și sâmbătă, în intervalul orar 22:00 – 01:00. Biletele pot fi cumpărate de pe artsafari.ro sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București).

Art Safari este proiect cultural național strategic sprijinit de Ministerul Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. În cele 11 ediții de până acum a înregistrat mai mult de 400.000 de vizitatori.