Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista afgană Kubra Khademi plasează Festivalul de Teatru de la Avignon în centrul unei polemici
afis festival avignon 2022

Artista afgană Kubra Khademi plasează Festivalul de Teatru de la Avignon în centrul unei polemici

Afișul celei de-a 76-a ediții a Festivalului de Teatru de la Avignon creat de artista afgană Kubra Khademi și făcut public săptămâna aceasta pune evenimentul în centrul unei polemici. Reacțiile apărute pe rețelele de socializare au fost, în majoritate, dezaprobatoare, iar organizatorii își apără alegerea.

Vizualul lui Khademi, refugiată în Franța din 2015, reprezintă o succesiune de siluete nud ale unor fete. În viziunea internauților, el este „vulgar”, „șocant” și „năsănătos”, ba chiar „promovează pedofilia și pornografia”, potrivit bfmtv.com. În plus, a fost creată și o petiție pentru retragerea afișului.

Kubra Khademi, „curaj nebun” în fața talibanilor

Organizatorii au răspuns ulterior pe Facebook. Ei au precizat că artista Kubra Khademi „este o feministă ale cărei picturi și acțiuni sunt alimentate de situația din țara sa. Reprezentările făcute de ea femeilor nu nasc dorința de a le arăta nuditatea. Ele sunt dovada de punere în scenă a corpurilor libere”.

Olivier Py, directorul festivalului, care va avea loc în perioada 7 – 26 iulie, a declarat că lucrarea de artă a fost prost înțeleasă de cei care o critică. De nouă ediții la cârma evenimentului, el a subliniat că „nu am făcut vreodată un afiș al festivalului care să nu fie controversat”.

Directorul delegat al Festival d’Avignon, Paul Rodin, a spus că tânăra artistă „a avut un curaj nebun în fața talibanilor, în apărarea cauzei tuturor femeilor”.

„Munca ei este mai puternică decât toate feministele din lume. Acest afiș e blând, generos, primitor, plin de speranță pentru femei”, a adăugat el.