Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista care a deteriorat una dintre cele mai faimoase picturi din Australia, condamnată
frederick mccubbin, galerie australia, disrupt burrup hub

Artista care a deteriorat una dintre cele mai faimoase picturi din Australia, condamnată

Femeia care a deteriorat una dintre cele mai faimoase picturi din Australia, în semn de protest față de presupusa distrugere de către o companie de gaze a operelor de artă rupestră din Australia de Vest (WA), a fost judecată săptămâna trecută.

Joana Veronika Partyka, artistă ceramistă și ilustratoare în vârstă de 37 de ani, a pledat vinovată de daune penale după ce a pictat cu spray un logo al Woodside Energy pe lucrarea „Down on His Luck” a lui Frederick McCubbin, la Galeria de Artă din WA.

Într-o înregistrare video publicată de grupul de activiști Disrupt Burrup Hub a incidentului din ianuarie, Partyka pare, de asemenea, să își lipească mâna de peretele de lângă capodopera din epoca colonială, în timp ce artistul Desmond Blurton așează un steag aborigen pe podeaua galeriei.

Organizația Disrupt Burrup Hub strânge fonduri pentru plata amenzilor

Ea a fost condamnată la tribunalul magistraților din Perth și amendată cu 2.637 de dolari. Partyka a fost obligată să plătească 4.821,08 dolari ca despăgubire către galeria de artă.

În afara tribunalului, Partyka a declarat că își susține acțiunile și nu exclude posibilitatea de a mai face un protest similar.

„Mi-am asumat întotdeauna întreaga responsabilitate pentru acțiunile mele, ceea ce este mai mult decât pot spune despre Woodside”, a declarat ea reporterilor.

Ea a mai spus că a fost sprijinită în protest de angajatorul său, senatorul Jordon Steele-John. „El m-a susținut în mod public. Verzii m-au susținut în mod public. Rădăcinile noastre, ca partid, sunt în proteste, așa că ne simțim absolut susținuți de el”, a afirmat femeia.

Partyka a declarat că Disrupt Burrup Hub a început strângerea de fonduri pentru a plăti amenda și despăgubirea. „Să sperăm că, în urma acestui lucru, oamenii sunt mai conștienți de ceea ce se întâmplă la Murujuga cu arta rupestră”, a adăugat ea.

Galeria a raportat anterior că opera lui McCubbin era protejată de o folie din plastic transparent și nu a fost deteriorată grav de vopseaua galbenă pulverizată.