Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista franceză Rebecca Topakian expune la Borderline Art Space
photographing the absence memory of the armenian orphanage in strunga, rebecca topakian

Artista franceză Rebecca Topakian expune la Borderline Art Space

Expoziția de fotografie „În curând, violetele vor înflori de-a lungul zidului prăbușit” a artistei franceze Rebecca Topakian va fi găzduită de Borderline Art Space din Iași în perioada 12 aprilie – 22 mai.

Vernisajul va fi precedat de o prezentare intitulată „Photographing the Absence: Memory of the Armenian Orphanage in Strunga”, pe care artista o va susține la invitația Muzeului Național al Literaturii din Iași, la Studio J din Casa Pogor, de la ora 18:00.

Curatorul François Cheval explică: „Rebecca Topakian, cercetând cu răbdare fragmente din istoria orfelinatului armean din Strunga, caută cu siguranță să-și consolideze identitatea, dar vrea și să se abandoneze șansei unor noi perspective. Fragmentele de arhitectură atestă o prezență, mărturiile o susțin. Aceste fragmente, prinse de natură, sunt hrănite de sufletele rătăcitoare ale acestor orfani. Acest mare Întreg regenerează trecerea copiilor pentru a-i înscrie în istoria sa. Ei au fost aici, ei sunt încă aici! Nu ca fantome, ci ca hrană pentru cei vii”.

Rebecca Topakian a absolvit École Nationale Supérieure de la Photographie din Arles în 2015. Cu o pregătire în filosofie și geografie, în lucrări ea chestionează noțiunile de identitate, articulată în relația dintre poezie, intimitate și politică. Lucrările ei au făcut parte din expoziții naționale și internaționale. A fost preselectată pentru FOAM Talent 2019 și a fost laureată a comisiei naționale Regards du Grand Paris 2020. În 2021, a fost laureată a bursei Fondation des Artistes și a bursei CNAP pentru fotografie documentară, a Blow Up Press Award, a Bourse Transverse pentru un duo fotograf – artist plastic. În 2022, a fost laureată a premiului Fénéon și a comisiei naționale de fotografie de la BNF. În 2023, a primit premiul ADIAF Emergence. Prima ei carte, „Infra-”, a fost selectată pentru premiul pentru carte de autor al les Rencontres d’Arles. Cartea „Dame Gulizar And Other Love Stories” (Blow Up Press) îi va fi publicată în iulie 2024.