Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistă română expune într-un spațiu venețian vechi de 900 de ani
tincuta marin where the sun sleeps, venice

Artistă română expune într-un spațiu venețian vechi de 900 de ani

Artista română Tincuța Marin expune la Veneția, într-un spațiu vechi de 900 de ani, o instalație intitulată „Where the Sun Sleeps”.

Expoziția în premieră redeschide vizitatorilor, după un deceniu, un spațiu vechi de peste 900 de ani – capela de secol XII Oratorio dei Crociferi în Campo dei Gesuiti, Cannaregio.

Marin, reprezentată de Galeria Jecza din Timișoara și de galeria Ellen de Bruijne Projects din Amsterdam, expune aici până la jumătatea lunii mai. Închisă publicului de zece ani, capela găzduiește instalația „Where the Sun Sleeps”, alături de picturi ale lui Giacomo Palma Cel Tânăr, realizate între 1583 și 1592, marcând apogeul Renașterii venețiene.

tincuta marin where the sun sleeps, venetia 1

Where the Sun Sleeps, pictură (detaliu)

„Lucrarea Tincuței Marin este compusă din 4 sculpturi din bronz care poartă simbolic sau ocrotesc protectiv 4 pânze de mari dimensiuni”, spune Andrei Jecza, fondatorul galeriei. Alăturând în instalația sa sculpturile și pictura, artista creează un suport între cele două.
Expoziția este deschisă publicului până în data de 12 mai, zilnic, între orele 10:00 și 18:00.

tincuta marin where the sun sleeps venice 2

Where the Sun Sleeps, sculptură din bronz (detaliu)

Instalația este curatoriată de Adina Drinceanu, care punctează: „Tincuța Marin creează un colaj anacronic al timpului, asemănător unui «wunderkammer» plin de artefacte temporale eclectice refolosite pentru noi narațiuni. Zeități egiptene, referințe medievale și moderniste nu sunt folosite pentru greutatea lor simbolică, ci ca elemente într-un lexicon pictural mai mare care dansează pe marginea fantasmagoriei”.

Despre Tincuța Marin

Tincuța Marin, în vârstă de 29 de ani, trăiește și lucrează la Cluj-Napoca este reprezentată de Galeria Jecza din 2021 și de Ellen de Bruijne Projects din 2024. Artista originară din Galați are deja un palmares expozițional bogat, cu prezențe solo și de grup în țară și în străinătate, numeroase din lucrările ei regăsindu-se în colecții importante.

Anul trecut, a expus în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii la Fundația Triade și Galeria Jecza, iar în luna decembrie a fost prezentată publicului american, la Miami Untitled Art Fair, un reper în rândul colecționarilor de artă la nivel mondial.

Fotografii publicate prin amabilitatea Galeriei Jecza