Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiști francezi şi români expun împreună la ARCUB – Hanul Gabroveni
km 0 al artei contemporane arcub

Artiști francezi şi români expun împreună la ARCUB – Hanul Gabroveni

Treizeci și șapte de artiști francezi de la galeria pariziană de artă Rivoli 59 şi douăzeci de artişti români expun, în perioada 7 – 18 iulie, la ARCUB – Hanul Gabroveni în expoziţia „Km 0 al Artei Contemporane”.

Zeci de lucrări din medii diverse

Expoziţia „Km 0 al Artei Contemporane” prezintă peste 60 de lucrări din medii diverse, precum pictură, sculptură, colaj sau new media, ce abordează problematici actuale ale societăţii contemporane, precum protejarea mediului înconjurător, toleranță, feminism, solidaritate și pace.

Dacă lucrările artiștilor francezi propun publicului bucureștean o incursiune în diversitatea artei contemporane europene printr-o explozie de ritm și culoare, lumină și mișcare, lucrările artiștilor români reiau tema Bestiarului artistic, adaptată anului 2022.

Dialogul artistic se va finaliza în perioada 2 – 19 septembrie, prin prezentarea expoziției la Galeria Rivoli 59 din Paris.

Rezidențe artistice, picturi murale în București și Paris

Expozițiile din cele două oraşe europene sunt însoțite de o serie de activități de cooperare culturală: rezidențe artistice atât pentru artiști francezi în București, cât și pentru artiști români la Paris, precum şi realizarea unei picturi murale în Bucureşti, lângă Ambasada Franței în România, și a unei picturi murale la Paris.

Motivațiile proiectului au în vedere condiția artistului tânăr român, marcată de lipsuri financiare, dar și de oportunități într-o societate caracterizată de numeroase tulburări sociale. În acest context, opt artiști consacrați vor fi alături de tinerii artişti ca o pledoarie pentru mentorat și solidaritate artistică.

„Lipsa de interes a publicului local față de fenomenul artei contemporane îi face pe mulți artiști valoroși să abandoneze cariera artistică înainte de 30 de ani”, declara Cristian Cojanu, manager cultural, curator 1001 Arte.

Proiectul de schimb cultural româno-francez este iniţiat de artistul franco-român George Bodocan şi este organizat de Asociaţia 1001 Arte din Bucuresti, în parteneriat cu Asociația Rivoli 59, afiliată Primăriei din Paris, și cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Vernisajul expoziției „Km 0 al Artei Contemporane” are loc pe data de 7 iulie, la ora 18.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni din strada Lipscani nr. 84-90.