Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Artiști români, despre desenul contemporan: O expresie mult mai directă, nemijlocită de tehnicalități sofisticate
drawing,with,pencil

Artiști români, despre desenul contemporan: O expresie mult mai directă, nemijlocită de tehnicalități sofisticate

Înscrierile pentru Premiului Art Movements Foundation pentru desen contemporan, distincție prin care se dorește recunoașterea și recompensarea unei opere reprezentative pentru actualitatea artistică, se vor încheia pe 15 septembrie.

Inițiatorii competiției artistice, care se va derula anual, provoacă artiști români și străini aflați în orice etapă a carierei artistice, care trăiesc, lucrează și/ sau studiază în România, inclusiv românilor din Diaspora, pentru care desenul reprezintă o componentă importantă din practica artistică proprie.

Un juriu independent, format din personalități ale scenei cultural-artistice românești, va desemna 50 – 70 de lucrări finaliste și câstigătorii ediției. Prima ediție va fi jurizată de Petru Lucaci – artist, profesor, curator, președinte UAP din România, Ion Grigorescu – artist reper al ultimelor cinci decenii și simbol al experimentalismului în arta contemporană, Raluca Ilaria Demetrescu – artistă vizuală și curatoare, doctor în arte vizuale, Aurelia Mocanu – critic de artă și jurnalist, Alexandru Rus – colecționar de artă și Radu Pandele – artist muralist.

Doi dintre membrii juriului independent al competiției de artă Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan, artiștii Raluca-Ilaria Demetrescu și Radu Pandele, vorbesc despre această formă de artă, „sora mai mică și nedreptățită până acum a picturii, sculpturii”.

Raluca-Ilaria Demetrescu, artistă și curatoare, susține: „Desenul contemporan ar putea fi considerat disciplină artistică, artă de sine stătătoare cu dimensiune conceptuală proprie, spre deosebire de desenul așa zis clasic, care reprezenta doar schița, studiul, etapa premergătoare realizării unei opere de artă complexe, fie că era pictură, sculptură, frescă, tapiserie”.

Radu Pandele, artist vizual, expune: „Un desen este la fel de puternic ca un video, o sculptură, o pictură, o instalație… ba chiar este mult mai intim, fiind o expresie mult mai directă, nemijlocită de tehnicalități sofisticate”.

Aplicațiile pentru premii în valoare totală de 4.500 de euro sunt acceptate exclusiv pe artmovements.ro, unde pot fi văzute și lucrările înscrise, iar la finalul concursului cele mai bune desene vor fi expuse sub titlul „AMF – Contemporary Drawing” la galeria Scemtovici & Benowitz din București.