Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un nou premiu românesc pentru desen contemporan
drawing,with,pencil

Un nou premiu românesc pentru desen contemporan

Apelul pentru participarea la prima ediție a Premiului Art Movements Foundation pentru desen contemporan va fi deschis în perioada 1 iulie – 15 septembrie 2023. Prin această distincție se dorește recunoașterea și recompensarea unei opere reprezentative pentru actualitatea artistică.

Inițiatorii competiției artistice, care se va derula anual, lansează provocarea de participare la apel artiștilor români și străini aflați în orice etapă a carierei artistice, care trăiesc, lucrează și/ sau studiază în România, inclusiv românilor din Diaspora, pentru care desenul reprezintă o componentă importantă din practica artistică proprie.

Un juriu independent, format din personalități ale scenei cultural-artistice românești, va desemna 50 – 70 de lucrări finaliste și câstigătorii ediției. Prima ediție va fi jurizată de Petru Lucaci – artist, profesor, curator, președinte UAP din România, Ion Grigorescu – artist reper al ultimelor cinci decenii și simbol al experimentalismului în arta contemporană, Raluca Ilaria Demetrescu – artistă vizuală și curatoare, doctor în arte vizuale, Aurelia Mocanu – critic de artă și jurnalist, Alexandru Rus – colecționar de artă și Radu Pandele – artist muralist.

Premii în valoare de 4.500 de euro

Premiul întâi, în valoare de 2.500 de euro, va fi oferit autoarei sau autorului celei mai reprezentative lucrări de desen, care se va apropia cel mai mult de cerințele de valoare și calitate impuse de juriu, iar 1.500 de euro vor merge către lucrarea clasată pe poziția a doua și 500 de euro, către a treia lucrare.

Candidații la Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan vor intra în competiție și pentru Premiul Colecționarului, oferit anul acesta de Alexandru Rus.

Aplicațiile sunt acceptate exclusiv pe artmovements.ro, până pe 15 septembrie 2023. Dosarele eligibile de candidatură vor conține fotografii de calitate a cel mult trei lucrări de artă de maximum 100 x 100 cm, realizate pe suport de hârtie, carton, textil – în creion, cărbune, pastel uscat, cerat sau gras, tuș, acuarelă, sanguină, cărbune, cărbune presat, grafit, fetru, markere, estompă, guașă sau tehnică mixtă, alb/negru ori color. Nu sunt acceptate tehnici digitale, pictură, obiect, instalație și sculptură.

La finalul concursului, va avea loc expoziția „AMF – Contemporary Drawing”, cu cele mai bune lucrări de desen din concurs.

Prin acest premiu, fundația își propune să ofere o mai mare vizibilitate desenului și să contribuie la dinamizarea unei piețe de artă care să încurajeze achiziționarea desenului contemporan si in Romania. Repoziționarea favorabilă pe scena artistică internațională a desenului contemporan, începând cu anii 2000, a determinat creșteri de până la cinci ori a cotei artiștilor ce practică constant această disciplină, pe piața internațională de artă. La revirimentul desenului au avut și continuă să aibă contribuții galerii private și muzee din SUA, Franța, Germania și Regatul Unit, prin proiecte, expoziții și târguri anuale dedicate exclusiv promovării desenului.