Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiști români și francezi, în expoziția „Sinemorets” la Galeria Romană
afis expo sinemorets

Artiști români și francezi, în expoziția „Sinemorets” la Galeria Romană

Artiști români și francezi sunt incluși în expoziția „Sinemorets” de la Galeria Romană cu lucrări realizate anul trecut în tabere de creație în localitatea de pe malul Mării Negre.

„Sinemorets” va fi deschisă în perioada 9 ianuarie – 3 februarie.

În lunile iunie și septembrie ale anului 2023 au avut loc două tabere de creație în Sinemorets (Bulgaria), inițiate de soții Dana și Georgi Voynov, în colaborare cu galeria bucureșteană. Douăzeci și cinci de artiști români și artiști invitați din Franța au participat și au creat lucrări de pictură, sculptură, fotografie și video.

„Întâlnirea artistică nu a avut o temă de lucru prestablită. Am menționat ca linie peisajul sau o interpretare a mitului lui Orfeu și Euridice (…) Pentru realizarea ideilor și mesajelor lor artistice, pictorii au folosit tehnici și materiale diverse, fiecare proiect fiind rezultatul unei viziuni personale de creație cu impact variat către public. Unii au lucrat direct pe pânză (a la prima), fără schiță pregătitoare, alții au folosit desenul în natură ca o linie direcțională către pânza finală. În timpul sesiunilor artistice au fost realizate multe foto și video materiale documentative și de acțiuni, care nu sunt prezentate în această ediție”, spune Georgi Voynov.

Proiectul a fost împărțit în două etape: la prima, au participat artiștii componenți ai grupului Noima (Andrei Rosetti, Cosmin Frunteș, Sorin Scurtulescu, Ciprian Bodea, Dan Gherman), Doru și Elena Tulcan din Timișoara și un grup de artiști din București – Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Maria Grigorescu, Paul și Monica Timofei, Dan Mohanu, iar de la Bacău – fotograful Ovidiu Ungureanu, ajutat în documentarea evenimentului de Marius Siminiceanu și Toma Rosetti; la cea de-a doua etapă au participat Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Christian și Silvia Paraschiv, Valentin Scărlătescu, sculptorul George Hristea și trei invitați din Franța – galeristul Alain Oudin și Joachim Gliem, realizatorii unui film document, și artista Bistra Lechevalier.

Expoziția va prezenta lucrările realizate în ambele etape ale taberei de creație, însoțite de catalog tipărit.
Vernisajul va avea loc în 9 ianuarie, ora 19:00, în prezența unora dintre artiști.