Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artiști ucraineni, într-o expoziție-manifest la București

Artiști ucraineni, într-o expoziție-manifest la București

Șase artiști ucraineni iau parte la o expoziție-manifest despre puterea artei și a prezenței într-un context dramatic.

„AICI.ACUM: The Artists Are Present” va fi vernisată la Rezidența BRD Scena 9 din centrul Bucureștiului pe 13 aprilie și va putea fi vizitată până pe 9 mai 2022.

Proiectul a fost demarat pornind de la întrebarea „Ce se întâmplă cu artiștii ucraineni și arta lor în timpul războiului?”.

Roman Bondarchuck, Dar’ya Averchenko (cinema), Vitaly Yankovy, Borys Kashapov (arte vizuale), Tanya Shelepko, Oleksii Afanasiev (muzică) iau parte la un dialog despre puterea artei și a prezenței.

Curatorii proiectului sunt Michele Bressan (arte vizuale), Micleușanu M. (muzică) și Călin Boto (cinema).

„Nu avem cum să rămânem indiferenți la războiul din Ucraina, iar ca spațiu cultural ne putem afirma și întări poziția doar prin artă. Împreună cu cei trei curatori invitați am decis să transformăm momentul AICI.ACUM într-un manifest realizat cu participarea a șase artiști ucraineni. Contextul momentului AICI.ACUM. anulează importanța expunerii, a expoziției construite pe criterii estetice, și impune necesitatea dialogului, comunicarea și transmiterea unui mesaj comun al comunității artistice”, spune Suzana Dan, manager al Rezidenței BRD Scena9.

O parte dintre artiștii invitați se află încă în Ucraina: regizoarea Tanya Shelepko și muzicianul Oleksii Afanasiev fac parte dintr-o echipă de teatru contemporan care în această perioadă își continuă activitatea și repetițiile într-un subsol din Kiev.

Vitaly Yankovy este designer și lucrează cu video, animație și 3D. Borys Kashapov se exprimă prin video, performance și a dezvoltat propriul stil de pictură. Cei doi artiști se află la București, unde sunt și Roman Bondarchuck, regizor de film documentar din Kiev, și Dar’ya Averchenko, scenaristă.

„În 2010, Marina Abramović a creat faimosul performance «The Artist is Present», în care a invitat membri ai publicul, pe rând, să stea la masă cu ea și să se privească în ochi. Momentul a devenit iconic. Performance-ul Marinei Abramović a fost despre timp, percepție, prezență și implicare profundă. Toate sunt aspecte pe care intenționăm să le propunem, la un alt nivel, în cadrul expoziției AICI.ACUM. Azi ne aflăm într-un moment critic, asistăm la un război în desfășurare încadrat de perspectiva exacerbării sale globale. Rezidenții ucraineni își părăsesc casele într-un exod forțat, unul care resetează continuitatea vieții și drepturile omului. Printre multe alte inițiative deja în desfășurare, ne-am gândit să organizăm un act la care vor participa artiști ucraineni, un act construit ca un comentariu artistic discret, dar puternic. Artiștii nu vor fi rugați să creeze lucrări pentru acest proiect, dar vor fi prezenți – fizic sau nu – în spațiul expoziției”, adaugă curatorul Michele Bressan.

Componentă online și program de mediere culturală

Vernisajul va avea loc pe 13 aprilie, între orele 19:00 și 22:00, în prezența curatorilor și a artiștilor stabiliți în București. Expoziția va fi deschisă pentru vizitare în până pe 9 mai 2022, la Rezidența BRD Scena9 din strada I.L. Caragiale 32.

Proiectul va avea și o componentă online, o serie de conversații între curatori și artiști care vor fi postate pe canalele de comunicare ale Rezidenței, și un program de mediere culturală adresat comunității ucrainene și publicului larg relocate în București și publicului local.

Accesul la expoziție este gratuit.

Proiectul AICI.ACUM a fost inițiat de Rezidența BRD Scena9 la finalul primului an de pandemie, în 2020, și reunește anual, la invitația a trei curatori din trei domenii culturale diferite un grup de artiști tineri aflați la începutul carierei. AICI.ACUM a fost gândit de la bun început ca un spațiu de dialog, în care curator și artiști se chestionează reciproc despre felul în care arta contemporană are sau nu o relevanță față de evoluția și problemele sociale.