Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiștii acuză probleme de comunicare și de finanțare la cea mai importantă expoziție de artă contemporană din India
aspinwall house, india, kochi muziris

Artiștii acuză probleme de comunicare și de finanțare la cea mai importantă expoziție de artă contemporană din India

Bienala Kochi-Muziris, cea mai mare și mai importantă expoziție de artă contemporană din India, este implicată într-o controversă, după ce mai mult de jumătate dintre participanții la această ediție au afirmat public că nu au reușit să comunice cu managementul și că au avut numeroase alte probleme.

Înaintea deschiderii expoziției, un artist s-a retras, iar mai mulți au declarat pentru ARTnews că nu au putut să-și realizeze lucrările înainte de a părăsi țara.

Dintre cei 90 de artiști care au participat la expoziția din acest an, 53 au semnat o scrisoare în care este semnalat haosul din culisele evenimentului.

„Amploarea și ambiția bienalei ar trebui să fie în concordanță cu situația sa financiară”, au scris artiștii, spunând că onorariile și costurile de producție nu le-au fost plătite. De asemenea, ei au raportat că au existat probleme de strângere de fonduri și de muncă la bienală.

Cea de-a cincea ediție a Bienalei Kochi-Muziris, programată până în aprilie 2023, trebuia inițial să aibă loc în 2020-2021, însă a fost amânată din cauza pandemiei Covid-19.

Evenimentul a mai trecut prin alte scandaluri în edițiile anterioare. În 2019, muncitorii de la ediția din 2018 au declarat că bienala nu i-a plătit pentru munca lor. În timpul celei mai recente ediții, co-fondatorul Riyas Komu a demisionat din funcția de secretar al Fundației Bienalei după acuzații de hărțuire sexuală. Iar în 2011, chiar înainte de deschiderea primei ediții, guvernului statului Kerala i s-a cerut să investigheze gestionarea financiară a bienalei.

Artiștii, alături de curatoare

În scrisoarea lor deschisă, artiștii au fost alături de curator, artista singaporeză Shubigi Rao, despre care au scris că „a trecut prin provocări care i-au depășit cu mult atribuțiile”. Artiștii au vorbit despre faptul că Rao a muncit din greu, a supravegheat transportul și a gestionat curățarea spațiilor inundate de apă, fiind chiar spitalizată în săptămâna dinaintea vernisajului.

După scrisoarea artiștilor, Bose Krishnamachari, co-fondator al Bienalei, a trimis o scrisoare în care le prezintă scuze. El a recunoscut că „finanțarea precară, reducerea forței de muncă, pandemia și incertitudinile legate de spații” sunt „deficiențe grave” din partea bienalei și a recunoscut că întârzierea a fost „o gravă eroare de judecată”. El a promis o revizuire de către consiliul de administrație al fundației în primul trimestru al anului 2023, urmând să se facă schimbări instituționale.

Indiferent de rezultat, artiștii implicați consideră că această bienală Kochi-Muziris va fi un studiu de caz important pentru bienalele organizate în anii următori.

Foto: Aspinwall House, unul dintre spațiile tradiționale ale bienalei (c) Kochi-Muziris Biennale