Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala Kochi-Muziris, la a cincea ediție
sahil naik, experimenter gallery

Bienala Kochi-Muziris, la a cincea ediție

Bienala Kochi-Muziris din Kerala, India, revine după doi ani în care a fost amânată din cauza pandemiei. Inaugurată oficial pe 12 decembrie, organizatorii evenimentului au anunțat că deschiderea principalelor sale spații și a programului a fost amânată din nou, până la 23 decembrie, din cauza „provocărilor organizatorice” și a declanșării ciclonului Mandous.

Organizată cel mai recent în 2018, KMB va găzdui mai mult de 90 de artiști și colective, mulți dintre ei provenind din Asia de Vest și Africa, precum Ali Cherri, născut în Liban, Iman Issa din Egipt, Alper Aydin din Turcia, artistul vizual american de origine palestiniană Jumana Manna și Decolonising Architecture Art Residency din Beit Sahour, relatează thenationalnews.com.

Cherri, în vârstă de 46 de ani, a câștigat premiul Leul de Argint la ediția din acest an a Bienalei de Artă de la Veneția și și-a lansat primul lungmetraj regizat, „The Dam”, la Festivalul de Film de la Cannes. Născut în Beirut și stabilit acum la Paris, Ali Cherri expune acum în premieră la Kochi. La KMB, artistul vizual și cineastul va prezenta o instalație video pe trei canale intitulată „Of Men and Gods and Mud”. Filmat în apropierea controversatului baraj Merowe Dam, unul dintre cele mai mari proiecte hidroelectrice de-a lungul Nilului, în nordul Sudanului, filmul explorează miturile, materialitatea și istoria ruinelor, subliniind în același timp impactul asupra mediului al catastrofelor provocate de om asupra populațiilor locale.

Mai mult de 200 de oferte artistice în cartiere cu influențe olandeze și portugheze

Programată inițial să aibă loc în 2020-2021, KMB a fost amânată din cauza pandemiei Covid-19, dar tocmai datorită acestui decalaj neașteptat, există mult optimism în rândul comunității artistice din India pentru cea de-a cincea ediție a bienalei.

Vizitatorii se pot aștepta la peste 200 de oferte, repartizate în proprietăți și depozite de patrimoniu, galerii și spații publice din cartierele cu influențe olandeze și portugheze din Fort Kochi, Mattancherry și Ernakulam, de-a lungul coastei Mării Arabiei. Ca în fiecare an, bienala va avea o expoziție centrală – „In Our Veins Flow Ink and Fire”, curatoriată de artistul singaporez Shubigi Rao – în jurul căreia gravitează totul.

În timp ce Aspinwall House, Anand Warehouse și Pepper House nu vor fi deschise până la 23 decembrie, alte elemente ale programului său, precum Bienala studenților și diverse expoziții satelit de la Fort Kochi, vor fi deschise conform planului.

De la lansare, în 2012, Bienala Kochi-Muziris – „Muziris” din titlu este o referire la trecutul antic al portului Malabar – a devenit un eveniment esențial care modelează arta contemporană din Asia de Sud. În acest an, în timp ce artiști, colecționari, comercianți și turiști coboară la Fort Kochi, cofondatorul bienalei și artist de sine stătător, Bose Krishnamachari, speră ca evenimentul să provoace noi dezbateri în jurul „esteticii și experiențelor artistice indiene și internaționale. și să permită un dialog între artiști, curatori și public”.

Bienala Kochi-Muziris va avea loc până în aprilie 2023.

Foto: „All is water, and to water we must return”, de Sahil Naik / (c) Kochi Biennale Foundation și Experimenter Gallery