Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Artistul basarabean Iulian Cristea expune la Cărturești Carusel
monumente cu coada, iulian cristea

Artistul basarabean Iulian Cristea expune la Cărturești Carusel

Artistul basarabean Iulian Cristea expune la Cărturești Carusel o serie de lucrări de desen și sculptură sub titlul „Monumente cu coadă”, începând cu 11 decembrie, de la ora 19:00.

„Lucrări cu solitudinea plină de personalitate comică, romantică, sigură, curioasă a monumentelor. Peisaje-intenții, intenții de peisaje, peisaje în mod intenționat in(suficient)definite, astfel încât să păstreze toate intențiile posibile. Peisaje imaginate între abstract și figurativ, între articulat și inarticulat, între imposibil și posibil, între vise, treziri și prezențe, între a fi și a nu fi (peisaje cu) sculpturi, monumente, idei, intenții, instanțe, instantanee, situații, forme/peisaje din sub/in/conștient. Cu un static dinamizat intuitiv de la contemplație/ reverie/ observație la pândă. Cu compoziții dinamizate informal, după caz, cu/prin multi-materialități/ unghiularități/ senzorialități, cu suprapuneri de planuri, cu simetrii și asimetrii, cu diagonale reale ori presimțite, cu ritmuri contemporane. Spațiul expoziției lui Iulian Cristea devine astfel un peisaj plin de intenții”, spune curatorul Alex Radu.

Artistul explică: „Sunt într-o căutare continuă a rădăcinilor și resurselor de inspirație, a abundenței de forme, culori, stări și idei care hrănesc și oferă o creștere artistică deplină. Un fel de călătorie continuă între lumi imaginare ce se intersectează, un spațiu fluid în care granițele dintre abstract și figurativ, imposibil și posibil, sunt în permanență negociate. Mă interesează să explorez și să înțeleg conexiunile subtile dintre elementele care formează realitatea: cuvintele, imaginile, amintirile, experiențele.
Nu vreau o singură sursă de inspirație, ci pe toate: cuvinte, imagini, idei, experiențe, amintiri care se amestecă la intersecția trecutului, prezentului și viitorului prin abstracțiuni imaginare, remixuri figurative ale trecutului sau forme interstelare. Acestea sunt sursele mele de inspirație, iar ele nu sunt niciodată izolate. Mă ghidez după un principiu al deschiderii totale, alegând să lucrez cu tot ce îmi oferă lumea, fără a mă limita la o singură direcție.
În practica mea artistică, mă interesează în mod particular dualitățile și contradicțiile care se nasc din juxtapunerea a ceea ce este tangibil cu ceea ce este abstract. Monumentele și sculpturile din lucrările mele nu sunt doar obiecte, ci simboluri ale unor idei în continuă transformare, care întrețin dialoguri despre trecut și prezent, despre conștientizare și subconștient.
Fiecare lucrare este, pentru mine, o provocare de a naviga și de a da sens acestor teritorii intermediare, între forme și peisaje ce se ascund sau se revelează, în funcție de perspectiva privitorului. În final, ceea ce caut este să creez un spațiu în care granițele dintre realități se estompează și în care fiecare privitor poate găsi un loc al propriei reflecții și al întrebărilor”.

Iulian Cristea (n. 1991, Republica Moldova) a studiat sculptura la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, la Universitatea Națională de Arte din București și la Universitatea de Arte din Saarbrücken, Germania. A fost premiat la numeroase concursuri naționale și internaționale, iar lucrările lui au fost expuse în București, Luxemburg, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Bistrița.