Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul britanic Damien Hirst urmează să ardă mii de picturi ale sale
hirst2

Artistul britanic Damien Hirst urmează să ardă mii de picturi ale sale

Damien Hirst, artistul renumit pentru conservarea animalelor moarte în anii 1990, urmează să ardă mii de picturi, luna viitoare, într-un proiect care se concentrează pe artă ca monedă de schimb.

Hirst, care a fost cel mai bogat artist din Marea Britanie în 2020, cu o valoare netă de peste 315 milioane de lire sterline, va distruge lucrările de la galeria sa din Londra, scrie The Guardian.

El a creat 10.000 de picturi unice cu puncte în 2016, fiecare cu propriul său titlu, care au fost ulterior legate de NFT-urile corespunzătoare și vândute pentru 2.000 de dolari fiecare. Cumpărătorilor li s-a oferit opțiunea de a păstra NFT-urile sau de a le schimba pentru opera de artă fizică.

Cu 24 de ore înainte de termenul limită de miercuri, ora 15.00, 4.180 de persoane au ales să-și schimbe NFT-ul cu o lucrare de artă fizică, 5.820 optând pentru a-și păstra NFT-urile, potrivit Heni, o companie de tehnologie care se concentrează pe piața de artă.

damien hirst

Hirst a dominat lumea artei din Marea Britanie în anii ’90

Proiectul lui Hirst, intitulat „The Currency”, a fost un „experiment interesant”, i-a spus artistul lui Mark Carney, fostul guvernator al Băncii Angliei, într-un interviu video pe YouTube anul trecut. „Este o instalație, într-adevăr, dar ca una globală… Implicarea tuturor face parte din proiectul The Currency. Este vorba la fel de mult despre mișcarea obiectelor, cât și despre obiecte”.

NFT-urile au explodat pe piața globală de artă în ultimii doi ani, marile case de licitații asigurând sume astronomice pentru lucrări de top. În martie 2021, Christie’s a vândut „Everydays: the First 5.000 Days” a artistului digital cunoscut sub numele de Beeple pentru suma record de 69 de milioane de dolari.

Hirst, în vârstă de 57 de ani, a fost unul dintre tinerii artiști britanici (YBA) – alături de Tracey Emin, Gavin Turk și Sam Taylor-Johnson (fostul Sam Taylor-Wood) – care a dominat lumea artei din Marea Britanie în anii 1990, a fost susținut de mogulul din publicitate Charles Saatchi.

El a produs o serie de lucrări de artă în care animalele moarte, unele dintre ele disecate – inclusiv un rechin, o oaie și o vacă – au fost păstrate în formaldehidă.

Potrivit listei celor mai bogați publicată de Sunday Times în 2020, Hirst avea un portofoliu de proprietăți în valoare de aproximativ 150 de milioane de lire sterline, inclusiv un conac palladian cu vedere la Regent’s Park și o colecție de artă de 2.000 de piese care includea lucrări ale lui Picasso și Francis Bacon.