Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul ceh Šimon Sýkora expune la galeria Sandwich
Šimon sýkora, card players

Artistul ceh Šimon Sýkora expune la galeria Sandwich

Artistul ceh Šimon Sýkora expune la galeria bucureșteană Sandwich de la Combinatul Fondului Plastic, în perioada 28 septembrie – 9 noiembrie, o serie de lucrări sub titlul „Străin”.

În timpul rezidenței lui din această vară în București, artistul ceh a revizitat, inevitabil, experiența sa din 2016 din timpul unui internship la UNArte. Explorarea orașului l-a condus către situații neobișnuite și dat naștere unei conexiuni profunde cu periferia urbană. Seria de picturi realizate în timpul rezidenței captează esența transformării Bucureștiului – noul, uitatul, alături de procesul de gentrificare.

În 2016, Šimon Sýkora a primit apelativul „străin” din partea oamenilor pe care i-a întâlnit. „Străinul” devine azi un observator tăcut al trecerii timpului, se arată în prezentarea expoziției. Cu toate că intenția lui inițială era să exploreze teme precum gentrificarea, terenurile industriale abandonate și transformările dramatice ale orașului, o parte semnificativă din picturile sale se concentrează pe farmecul durabil al peisajelor rurale conservate, care persistă chiar și în timp ce zgârie-nori se ivesc subit la colțul străzii.

Rezidența artistică a fost organizată de Centrul Ceh București, în parteneriat cu Sandwich, care a pus la dispoziție atelierul de artist în cadrul Combinatului Fondului Plastic, în apropierea galeriei.

Despre Šimon Sýkora

Šimon Sýkora (n. 1990) trăiește și lucrează în Praga și Viena și a obținut doctoratul la Academia de Arte Praga. Printre expozițiile lui solo recente se numără Outskirts, la Polansky Gallery, viennacontemporary Zone 1, Liste Art Fair Basel cu Siggi Sekira, Wasteland la Gallery Gask (CZ), Turning Stranger la Polansky Gallery, și Eyes closed, Fingers down la Gallery Pragovka.

Lucrările lui au fost incluse și în expoziții de grup, precum cele de la Kunstverein Eisenstagt (AT), Galerie Zimmermann Kratochvil (AT), U10 Artspace Belgrade, The Hole New York, Sinkhole Project Berlin.

Foto: Šimon Sýkora, „Card players”, ulei pe pânză, 2023 (c) Sandwich