Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artistul nordic Olafur Eliasson a fost ales să realizeze o lucrare pentru eticheta vinului Château Mouton Rothschild 2019

Artistul nordic Olafur Eliasson a fost ales să realizeze o lucrare pentru eticheta vinului Château Mouton Rothschild 2019

“Solar Iris of Mouton”, creaţia artistului cu origini daneze şi islandeze, celebrează legătura dintre soare şi vin, spun reprezentanţii Château Mouton Rothschild.

Pictura este împărţită în două, pe orizontală – partea superioară prezintă nuanţele de galben ale soarelui, iar cea inferioară – albastrul nopţii – iar centrul reprezintă domeniul Château Mouton Rothschild din Pauillac.

“ ‘Solar Iris of Mouton’ este o hartă a răsăriturilor şi apusurilor dintr-un an la Château Mouton Rothschild. Ilustrează fiecare oră din zi şi din noapte care fac să crească strugurii, este ca o semnătură a podgoriei, care ne dă detalii despre condiţiile în care este făcut vinul şi despre legătura intimă dintre acesta şi spaţiul în care se naşte”, mărturiseşte Olafur Eliasson.

Născut în 1967, Olafur Eliasson a studiat la Academia Regală de Arte Plastice din Copenhaga

În prezent locuieşte în Berlin, unde are o echipă multidisciplinară în studioul său, inclusiv arhitecţi şi istorici ai artei. Practică sculptura, pictura, fotografia, filmul şi media digitale. A fost invitat în unele dintre cele mai mari muzee din lume şi a reprezentat Danemarca la Bienala de la Veneţia, în 2013.

Pentru expoziţia sa de la Palatul Versailles a creat mai multe intervenţii, cu oglinzi şi lumini, ceaţă şi apă, în scopul de a amplifica sentimentele de transformare şi efemeritate.

Nu este primul artist care creează o operă pentru eticheta unui vin Château Mouton Rothschild

În fiecare an, din 1945 un artist a fost ales să facă acest lucru, iar prestigioasa listă include unele dintre cele mai mari nume ale artei contemporane: Salvador Dalí, Joan Miró, Marc Chagall, Pablo Picasso şi Andy Warhol. Mulţi au fost invitaţi să stea pe domeniu, iar opere care le aparţin sunt expuse într-un spaţiu dedicat picturilor realizate special pentru etichetele vinurilor.