Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul Raymond Pettibon a creat coperta primei ediții a revistei Creem, relansată după 33 de ani
creem revista coperta pettibon

Artistul Raymond Pettibon a creat coperta primei ediții a revistei Creem, relansată după 33 de ani

Artistul Raymond Pettibon, emblematic pentru scena punk și hardcore a Californiei anilor ’80, care a expus la Museum of Modern Art și David Zwirner Gallery, este creatorul copertei primului număr al reputatei reviste rock Creem, care revine după 33 de ani.

Pettibon a realizat, între altele, coperte pentru albume muzicale și afișe pentru diverse evenimente.

„Nu îmi amintesc dacă am avut vreodată dorința de a face o copertă pentru Creem, dar iat-o”, a prezentat-o artistul publicației Vanity Fair. „M-am gândit la multele trupe de garaj care s-au inspirat din Creem. Trupa descrisă – doi membri de fapt – poate fi de oriunde. Ar putea deveni mare în timp ce această ediție ajunge la tipografie. Ar putea fi trupa ta pe coperta Creem”.

Primul număr al revitalizatei Creem urmează să apară pe 15 septembrie 2022.

Creem, promotor al muzicii copiilor cool

Fondată în 1969, în Detroit, ca alternativă subversivă la revista Rolling Stone, Creem a promovat muzica ascultată de copiii cool din acea epocă, evitând-o pe cea populară la posturile de radio și alegând nume ca The Stooges, MC5, Roxy Music, T. Rex, The New York Dolls, David Bowie, Lou Reed și Blondie, dar și pionieri ai zonei heavy metal, precum Black Sabbath și Alice Cooper.

Printre cei care au scris și editat această revistă s-au numărat Lester Bangs, Greil Marcus, Robert Christgau, Patti Smith și Dave Marsh, creditat ca fiind cel care a introdus termenul „punk rock” într-un articol din 1971 despre Question Mark & the Mysterians.

Revista a supraviețuit în anii 1980, expunând artiști new wave și alternative, însă, din cauza problemelor financiare, redacția a fost închisă în 1989.

Tentative de resuscitare a Creem au fost întreprinse în anii 1990, fără succes, iar acum ea revine ca site, creem.com, și publicație imprimată trimestrial sub egida Creem Entertainment, condusă de președintele JJ Kramer (fiul lui Barry Kramer, co-fondator și editor al revistei), CEO-ul John Martin (fost editor Vice) și Jaan Uhelszki (unul dintre primii editori ai Creem și una dintre primele jurnaliste rock).

„Oricât am iubi muzicienii, nu ne pasă de agenții lor. Nu lucrăm pentru ei, lucrăm pentru tine”, susține (și) noua redacție.

Relansarea vine după „Creem: America’s Only Rock ’n’ Roll Magazine”, documentar din 2020 pe care Kramer și Uhelszki l-au co-produs pentru regizorul Scott Crawford.