Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artistul stradal JR, intervenție impresionantă în orașul Liov

Artistul stradal JR, intervenție impresionantă în orașul Liov

Artistul stradal francez JR, care a regizat cu Agnès Varda filmul documentar „Visages villages” (2017) nominalizat la Oscar, a realizat o acțiune artistică amplă în orașul ucrainean Liov.

JR a apelat la o sută de voluntari locali pentru a desfășura o uriașă fotografie a unei refugiate în vârstă de 5 ani, Valeria. Portretul fetei a fost realizat de fotograful ucrainean Artem Iurchenko.

Artistul francez a călătorit în Ucraina săptămâna trecută pentru a pregăti intervenția. „Această fetiță reprezintă viitorul și, în acest război, ea ne amintește pentru ce luptă ucrainenii”, a scris JR pe contul lui de Instagram, unde a prezentat acțiunea.

Intervenția lui artistică va fi reprodusă și pe coperta revistei Time.

Fetița ucreaineană, fotografiată la graniță

Imaginea Valeriei a fost realizată de Artem Iurchenko, în timp ce copila și mama ei plecau din țară. Ele sunt originare din orașul Krivoi Rog, localizat în centrul țării, iar acum se află în Polonia.

JR a spus că a realizat acest proiect la îndemnul lui Waone Interesni Kazki, un artist din Kiev. Ideea a fost de a prezenta spiritul de reziliență a Ucrainei.

Francezul a imprimat, în studioul său din Paris, pe o prelată, o versiune de 45 de metri a portretului Valeriei. Ulterior, și-a pregătit călătoria în țara aflată în război și a documentat-o prin Instagram Stories.

După ce a intrat în țară, JR a realizat fotografia pentru coperta Time, cu ajutorul unei drone, în fața operei naționale din Liov, oraș aflat aproape de granița cu Polonia.