Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul vizual Petru Lucaci, despre desenul contemporan: Operă artistică definitivă, cu identitate proprie
hands,of,young,craftswoman,with,yellow,crayon,drawing,on,page

Artistul vizual Petru Lucaci, despre desenul contemporan: Operă artistică definitivă, cu identitate proprie

Artistul vizual Petru Lucaci, profesor universitar, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al juriului care acordă Premiul Art Movements Foundation, apreciază desenul contemporan ca operă artistică cu identitate proprie.

„Desenul contemporan surprinde permanent, la nivelul limbajului, prin diversitatea exprimărilor artistice ale pictorilor, sculptorilor, graficienilor sau artiștilor multimedia. Desenul contemporan chestionează în mod reflexiv și critic un univers al cunoașterii care transcende granițele impuse de o anume formă de exprimare artistică și devine operă artistică definitivă, cu o identitate proprie, fiind o destinație finală a unui întreg sistem de gândire și exprimare plastică”, spune Lucaci.

Înscrierile pentru Premiului Art Movements Foundation pentru desen contemporan, distincție prin care se dorește recunoașterea și recompensarea unei opere reprezentative pentru actualitatea artistică, se vor încheia pe 15 septembrie. Aplicațiile pentru premii în valoare totală de 4.500 de euro sunt acceptate exclusiv pe artmovements.ro.

Inițiatorii competiției artistice, care se va derula anual, provoacă artiști români și străini aflați în orice etapă a carierei artistice, care trăiesc, lucrează și/ sau studiază în România, inclusiv românilor din Diaspora, pentru care desenul reprezintă o componentă importantă din practica artistică proprie.

Un juriu independent, format din personalități ale scenei cultural-artistice românești, va desemna 50 – 70 de lucrări finaliste și câstigătorii ediției. Prima ediție va fi jurizată de Petru Lucaci – artist, profesor, curator, președinte UAP din România, Ion Grigorescu – artist reper al ultimelor cinci decenii și simbol al experimentalismului în arta contemporană, Raluca Ilaria Demetrescu – artistă vizuală și curatoare, doctor în arte vizuale, Aurelia Mocanu – critic de artă și jurnalist, Alexandru Rus – colecționar de artă și Radu Pandele – artist muralist.

Lucrările câștigătoare și finaliste ale primei ediții a proiectului vor fi expuse în cadrul anualei „AMF – Contemporary Drawing”, la galeria bucureșteană Scemtovici & Benowitz și în spațiile alternative Alert Studio și Art-An-Te, în toamna acestui an.