Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  ARTPRICE: Vânzările de artă contemporană la licitaţii au atins un nivel istoric datorită NFT-urilor

ARTPRICE: Vânzările de artă contemporană la licitaţii au atins un nivel istoric datorită NFT-urilor

Apariţia NFT-urilor sau a certificatelor de autenticitate digitale pentru conţinuturi online (imagini, animaţii, videoclipuri) revoluţionează piaţa de artă la nivel mondial. Vânzările de opere de artă contemporană au atins un nivel istoric de 2,7 miliarde de dolari în 2020-2021, alimentate de NFT-uri, potrivit raportului anual al societăţii Artprice.

Datorită NFT-urilor, care garantează autenticitatea şi caracterul unic al operelor digitale, precum şi a migraţiei masive în spaţiul online a licitaţiilor de artă contemporană după declanşarea crizei sanitare, vânzările de astfel de obiecte la licitaţiile publice au atins nivelul record: +117%, potrivit AFP.

Conform raportului, cu 102.000 de opere contemporane vândute (artişti născuţi după 1945, cu creaţii în pictură, sculptură, instalaţii, desene, fotografii, stampe, videoclipuri, opere digitale în NFT), în perioada 30 iunie 2020 – 30 iunie 2021, arta contemporană reprezintă 23% din piaţa de artă, faţă de 3% în 2000-2001. Acest lucru reprezintă 34.600 din semnăturile contemporane, adică 1.300 de noi artişti şi 5.000 de recorduri personale, 770 de case de licitaţii din 59 de ţări.

Christie’s (32%), Sotheby’s (26%) şi Phillips (10%) deţin o treime din cifra de afaceri. 

Operele digitale în NFT reprezintă deja “o treime din valoarea de vânzări online, adică 2% din piaţa de artă la nivel mondial în 2021”, se arată în raport.         

Casele de licitaţii caută să integreze la fel de bine opere niciodată văzute pe piaţă, ca cele ale lui Beeple, necunoscut înainte de prima sa vânzare NFT  – “Everydays: The first 5000 Days” – cu 69,3 milioane de dolari, care atrag numeroşi colecţionari cu vârste de 30-40 de ani cu cunoştinţe tehnice, precum şi artişti confirmaţi „în tranziţie digitală”.         

De asemenea, arta stradală, care se bazează mult pe NFT-uri, fiind recunoscută drept o disciplină majoră. 

Banksy (123 de milioane de dolari în primul semestru din 2021) face parte din cele mai performante cinci semnături din lume în sălile de vânzări, aici fiind incluse toate perioadele, şi se clasează pe locul doi după Basquiat (181 de milioane de dolari, adică 7% din rezultatul mondial). 

În arta contemporană, pictura rămâne categoria supremă în termeni de valoare (73%) şi a loturi vândute (42%).

Foto credit: Christie’s – “Everydays: The first 5000 Days”, Beeple