Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bărbatul acuzat că a încercat să fure o lucrare Banksy în Ucraina ar putea sta 12 ani în închisoare
bansky, ucraina

Bărbatul acuzat că a încercat să fure o lucrare Banksy în Ucraina ar putea sta 12 ani în închisoare

Bărbatul acuzat că a încercat să fure o pictură murală de Banksy de pe o clădire marcată de lupte din orașul ucrainean Hostomel, în apropiere de Kiev, ar putea petrece până la 12 ani în închisoare dacă va fi condamnat pentru această infracțiune.

Posibila sentință a fost anunțată săptămâna aceasta pe site-ul Ministerului ucrainean de Interne al națiunii, potrivit Reuters.

Lucrarea, una dintre cele șapte picturi murale pe care artistul britanic anonim le-a realizat în noiembrie pe străzile devastate de război ale Ucrainei, protestând față de invazia rusă, reprezintă o femeie cu bigudiuri în păr, purtând o mască de gaze, și a fost realizată cu ajutorul unui șablon. A fost pictată pe ruinele unei clădiri bombardate de lângă aeroportul Antonov și a fost recunoscută oficial ca fiind o piesă de patrimoniu cultural de către administrația militară a așezării Hostomel.

Valoarea operei de artă este estimată la peste 9 milioane de grivne (243.900 de dolari), potrivit unei declarații pe Facebook a poliției din Kiev. Recordul de licitație al lui Banksy, potrivit Artnet Price Database, este în prezent de 25,4 milioane de dolari, pentru vânzarea din 2021 a lucrării „Love Is in the Bin”, care a fost distrusă la o vânzare din 2018.

Tentativa de furt

Tentativa de jaf a avut loc în decembrie, iar făptașul ar fi fost ajutat de persoane care credeau că are autorizații pentru a transporta lucrarea.

Vinovatul a reușit să îndepărteze cu succes opera de artă de pe peretele de cărămidă, dar autoritățile au recuperat-o în timp ce hoții încercau să o încarce într-o mașină. Ea se află în prezent în custodia poliției.

Serhiy Dovhyi, una dintre persoanele arestate, a spus că a îndepărtat lucrarea de artă ca un act de activism, plănuind să o scoată la licitație în beneficiul armatei ucrainene.

Arta de gherilă și profitorii

Banksy a colaborat cu Legacy of War Foundation pentru a expune lucrări în toată țara, călătorind într-o ambulanță pusă la dispoziție de organizația caritabilă. Aceasta a servit și ca vehicul de evadare atunci când „o babușka furioasă m-a găsit pictând pe clădirea ei și a chemat poliția”, a scris artistul în decembrie.

Banksy a anunțat emiterea a 50 de printuri în ediție limitată cu semnătura sa, în beneficiul organizației care sprijină ucrainenii aflați în dificultate. Mai mult de 1 milion de persoane ar fi aplicat pentru a cumpăra una dintre lucrări, fiecare la prețul de 5.000 de lire sterline (6.100 de dolari), pe site-ul Legacy of War Foundation, care a fost de asemenea supus la „3.500 de atacuri ostile de la adrese IP rusești”, a precizat el.

Banksy a expus clar că nu este de acord cu cei care încearcă să profite de pe urma artei sale stradale prin îndepărtarea lucrărilor și scoaterea lor la vânzarea.