Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Barthélémy Toguo, primul artist contemporan expus la Muzeul Picasso din Barcelona
barthelemy toguo, museu picasso

Barthélémy Toguo, primul artist contemporan expus la Muzeul Picasso din Barcelona

Barthélémy Toguo este primul artist contemporan căruia Muzeul Picasso din Barcelona îi dedică o expoziție temporară.

Este cunoscut faptul că Pablo Picasso cunoștea arta africană și că a fost influențat de ea pentru dezvoltarea Cubismului. Acum, Museu Picasso răspunde la întrebarea „ce relație poate avea un artist african contemporan cu opera lui Picasso?”.

Instituția a ales să prezinte o expoziție monografică Barthélémy Toguo, artist camerunez, cu lucrări emblematice ale lui și creații inedite realizate în situ în Barcelona, relatează timeout.es. Între ele se află opera „Rwanda 1994”, pe care a conceput-o gândundu-se la „Guernica”, și „Las Meninas”, reinterpretare a faimosului tablou al lui Velázquez, care l-a fascinat de asemenea pe Picasso.

Picasso, Toguo și viziunea artistică

Picturile, desenele murale, sculpturile, ceramica și performance-ul lui Toguo dialoghează cu opera lui Picasso, relevând astfel că ambii artiști împărtășesc o viziune artistică și, mai ales, angajamentul politic al artei.

Opera lui Toguo comunică episoade dureroase din istoria umanității, precum sclavagismul, exilul, sărăcia, discriminarea rasială și exploatarea naturii. Artistul abordează teme care sunt de asemenea prezente în compozițiile lui Picasso, precum reprezentarea figurii umane, hibridizarea și continuitatea între uman, animal și vegetal.

Expoziția este deschisă până pe 26 februarie 2023.

Credit foto: Museu Picasso