Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Biblioteca de jocuri publice, ultima intervenție artistică în spațiul public din cadrul Accelerator
accelerator, arta in spatiu public

Biblioteca de jocuri publice, ultima intervenție artistică în spațiul public din cadrul Accelerator

Lucrarea „Biblioteca de jocuri publice”, adusă din online in-situ de artista Maria Mandea, reprezintă ultima intervenție artistică în spațiul public din cadrul programului „Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți”.

Artista Maria Mandea invită publicul să participe, pe 12 septembrie, la „Biblioteca de jocuri publice”, o intervenție în spațiul public de tip joc, care se va desfășura începând cu ora 18:00 în fața sălii cinematografului Gloria din cartierul bucureștean Titan.

Această activare in-situ propusă de Maria Mandea este armonizată cu anterioara intervenție online, desfășurată la finalul lunii iunie 2023, care a deschis suita de proiecte de artă în spațiu public din cadrul Accelerator și care marcat lansarea „Bibliotecii de jocuri publice”. Găzduită de site-ul institutuljocului.ro, „Biblioteca de jocuri publice” este o colecție de jocuri, care conține regulile și instrucțiunile de instalare, iar aceste jocuri pot fi desenate și jucate în spațiul public de oricine.

Lucrarea constă într-un spațiu fizic delimitat unde artista invita publicul larg să experimenteze și chiar să creeze noi jocuri. Prin joc, spațiul public devine un spațiu ludic, un spațiu locuit, poetic și activ. Intervenția va fi efemeră, cu o durată de doar 6 luni, dar aceasta poate fi repetată de public în spații publice, urmărind instrucțiunile de instalare a jocurilor disponibile în Biblioteca de jocuri publice, pe site.

Biblioteca este deschisă și accesibilă oricărui tip de public, astfel încât va fi folosită și ca un instrument pedagogic pentru a implica oamenii în crearea și înțelegerea jocurilor în spațiul public.

Dezvoltarea unei rețele de locuri de joacă

„Maria Mandea este artista care și-a pus profund amprenta asupra conceptului de artă în spațiul public din proiectul Accelerator. Ea este preocupată constant de chestiuni sociale și își exprimă opiniile sonor, prin intermediul lucrărilor sale. Maria este, dacă vreți, the glue – conectorul care a agregat proiectele de artă în spațiul public din ultima parte a programului Accelerator. Ea a venit cu ideea lucrării «Full of merit, yet poetical. Auto-distructive traces» – cunoscută publicului sub numele mingea uriașă de cretă, pe care 3 artiste din program – Ana Maria Szöllösi, Roberta Curcă și Lucia Ghegu – au prezentat-o în Timișoara, București și Cluj-Napoca”, a transmis Andrei Breahnă, project manager Accelerator și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus.

După intervenția din cartierul Titan din București, următorul pas este dezvoltarea unei rețele de locuri de joacă (spații publice în București) în care biblioteca să devină o platformă la îndemâna tuturor.

Artist și designer, Maria Mandea folosește jocul ca mediu de lucru. A absolvit în 2017 UAUIM București, a susținut un doctorat pe subiectul jocurilor la UNArte București în 2022 și, în prezent, predă designul de jocuri la masteratul de Art of Game Design de la UNATC București.

Cu un background în design de produs și scenografie, activitatea ei recentă explorează situații participative în care invită vizitatorii să devină actori și co-autori ai lucrării de artă. În 2017 a co-fondat colectivul Super:Serios, în care dezvoltă jocuri și propuneri pentru spațiul public alături de alți arhitecți, urbaniști și artiști. Este co-fondator și al Știrbei47, atelier deschis și spațiu pentru artă emergentă și participativă din București în anul 2021.

În expoziția „Back to Where It All Began”, artista a propus o lucrare manifest, „Restitutio in integrum”, instalație joc ce pornește de la cazul real al parcului IOR din București, din care o parte a devenit proprietate privată în urma retrocedărilor de după 1989. În expoziție, jucătorii au revendicat parcul, plantând copaci-acadele, pe care publicul le-a primit la intrarea în expoziție.