Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Bienala de Artă de la Veneția 2022, o „expoziție-monstru” care va avea în centru individul și relația lui cu tehnologia și mediul
bienala 2022

Bienala de Artă de la Veneția 2022, o „expoziție-monstru” care va avea în centru individul și relația lui cu tehnologia și mediul

Bienala de Artă de la Veneția 2022 a fost prezentată de președintele Roberto Cicutto drept o „expoziție-monstru” care va avea în centru individul și relația lui cu tehnologia și mediul.

Cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, cu tema „The Milk of Dreams/ Il latte dei sogni” (laptele viselor, n.r.), va avea loc în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie 2022.

Curatorul expoziției internaționale de artă, cea mai veche bienală din lume, este Cecilia Alemani. „Ca prima italiancă ce deține această poziție, intenționez să dau voce artiștilor pentru a crea proiecte unice care reflectă viziunea lor și societatea noastră”, declara ea anul trecut.

Alemani a fost numită în funcție în 2020. „Am lucrat împreună, timp de doi ani, în armonie, dar și în condiții dificile din cauza pandemiei”, a spus ea miercuri, la conferința de presă la care a prezentat ediția de anul acesta împreună cu Roberto Cicutto, președintele Bienalei.

Curatorul a precizat că expoziția va avea trei mari teme, ce se intersectează și care nu reprezintă secțiuni neapărat – reprezentarea corpului și a metamorfozelor lui; relația dintre individ și tehnologie; conexiunea dintre corp și pământ.

Bienala, între protocoale de siguranță sanitară și energie verde

Roberto Cicutto a subliniat că Bienala este „căminul tuturor artelor” și că inaugurarea ei va fi posibilă grație respectării măsurilor impuse în contextul pandemiei.

El a menționat și că evenimentul va urmări îndeaproape respectarea promisiunii făcute recent – de a reduce emisiile de carbon pe cât posibil.

„Am colectat toate informațiile care ne vor permite să monitorizăm asta, am activat compensații economice pentru a reduce emisiile, pentru a avea anumite rezultate. Toată energia folosită la Bienală este energie verde”, a punctat.

Cicutto a spus că, privitor la emisiile de carbon, toți participanții vor primi „protocoalele de comportament”, care vor reprezenta sugestii, nu obligații.

Patru tineri artiști, în afara competiției. Cinci țări în premieră la Veneția

Președintele evenimentului a mai declarat: „După doi ani, Cecilia vine cu o expoziție-monstru, una extraordinar de bogată în propuneri, care are o formulă ce mie îmi place foarte mult. (…) În prim plan va sta sursa de inspirație a artiștilor”.

„În plus, ea a materializat un vis pe care eu l-am avut când am venit aici. Este vorba despre inițiativa College, dedicată tinerilor artiști care au nevoie de curatori și tutori să îi însoțească în drumul lor”.

Astfel, în urma acestui program, patru tineri artiști vor avea lucrări expuse la Veneția, în afara competiției, amestecate cu proiecte ale unora consacrați.

padiglione centrale giardini

Giardini. Foto: labiennale.org

Anul acesta, cinci țări vor participa pentru prima dată la Bienala de Artă de la Veneția – Camerun, Namibia, Oman, Nepal și Uganda.

Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan, care au participat anterior cu pavilion comun, vor avea anul acesta pavilioane independente.

Alemani a specificat faptul că sunt create 1.433 de lucrări de artă și obiecte pentru Bienală. Mai multe proiecte sunt încă în pregătire. La expoziție vor participa 213 artiști, iar ea a oferit detalii despre aceștia și a completat că, în luna aprilie, „vor fi multe surprize”.

România va fi reprezentată de „Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului/ You are another Me: A cathedral of the body”, realizat de Adina Pintilie. Curatorii sunt Costinaș Cosmin și Neumann Viktor.

Proiectul se remarcă prin impactul estetic al instalațiilor video potențate de imersivitatea spațiului expozițional, care deconstruiește privirea cinematică unidirecțională, și prin actualitatea temei, rigoarea conceptului curatorial și abordarea intersecțională a subiectului propus, după cum a apreciat juriul.

Bienala va avea loc în Giardini – Arsenale și diverse spații din Veneția. Aici vor avea loc, pe lângă expoziții, diverse evenimente colaterale organizate de instituții internaționale. Biletele au fost deja puse în vânzare prin site-ul oficial al evenimentului.