Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Bienala de Artă de la Veneția, 700.000 de vizitatori anul acesta
bienala 2024, mahku (movimento dos artistas huni kuin)

Bienala de Artă de la Veneția, 700.000 de vizitatori anul acesta

Bienala de Artă de la Veneția 2024 s-a încheiat cu 700.000 de bilete vândute în plus față de cei 27.966 de vizitatori prezenți la avanpremieră. Din total, 59% din public a venit din străinătate, iar 41% din Italia.

Cea de-a 60-a Expoziție Internațională de Artă a fost intitulată „Stranieri Ovunque/ Foreigners Everywhere”, a fost curatoriată de Adriano Pedrosa, și s-a închis după ce a înregistrat unul dintre cele mai ridicate niveluri de prezență din istoria sa.

Cu o creștere de 18% față de ediția pre-pandemie, din 2019, și a doua după ediția din 2022 – „The Milk of Dreams”, curatoriată de Cecilia Alemani, care a înregistrat un record de 800.000 de vizitatori, Bienala de Artă a anunțat vânzarea a 700.000 de bilete (o medie de aproximativ 3.300 de vizitatori pe zi), în plus față de cei 27.966 de vizitatori care au participat la avanpremieră.

Bienala în cifre

Anul acesta, 331 de artiști au participat în expoziția internațională. Au fost înscrise 86 de participări naționale, cu 30 de participări naționale la Pavilioanele istorice din Giardini și 23 de participări naționale în Arsenale, inclusiv Italia.

România a fost reprezentată de proiectul „Ce este munca/ What Work Is”, semnat de Șerban Savu.

Patru state au expus pentru prima dată: Republica Benin, Etiopia, Republica Unită Tanzania și Republica Democrată Timor Leste.

Au participat pentru prima dată cu propriul pavilion Republica Panama (anterior cu IILA) și Senegal (anterior cu țările africane).

În afara acestora, au fost organizate 30 de evenimente colaterale.

Premii

Trufeele Leul de Aur pentru întreaga carieră, la recomandarea curatorului, au fost acordate artistelor Anna Maria Maiolino (Italia/ Brazilia) și Nil Yalter (Turcia/ Franța).

Juriul internațional, prezidat de Julia Bryan-Wilson, curator american și profesor la Universitatea Columbia, împreună cu Alia Swastika, curator și scriitor indonezian, Chika Okeke-Agulu, curator și critic de artă nigerian, Elena Crippa, curator italian, Maria Inés Rodriguez, curator franco-columbian, a decis să acorde premiile oficiale:

Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională – Australia;
Mențiune specială – Pavilionul național Republicii Kosovo;
Leul de Aur pentru cel mai bun participant – colectivului Mataaho;
Leul de Argint pentru un tânăr participant promițător – Karimah Ashadu;
Două mențiuni speciale pentru participanții Samia Halaby și La Chola Poblete.

Foto: Bienala de Artă 2024, MAHKU (Movimento dos Artistas Huni Kuin)