Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Brâncuși punk affair. Cazul Nancy Cunard
photograph of nancy cunard 1929 by barbara ker seymer 1905 1993

Brâncuși punk affair. Cazul Nancy Cunard

Nancy Cunard s-a născut privilegiată, dintr-un tată aristocrat britanic și o mamă din cercurile elitei americane. Ajunsă la Paris, avea să devină muză pentru cei mai importanți scriitori ai începutului de secol 20 – Aldous Huxley, Ezra Pound, Tristan Tzara, Louis Aragon, Hemingway, James Joyce și Man Ray.

Nonconformista Nancy

Scriitoare, activistă pentru drepturi civile, fermecătoare, îndrăgostită de arta africană, rebelă prin definiție, Nancy a devenit idolul punk al vremurilor. A ultragiat moravurile pariziene devenind inclusiv o activistă împotriva segregării rasiale; avea un iubit de culoare, cu care nu se sfia să se afișeze ostentativ, în ciuda faptului că în epocă așa ceva nu se permitea.

braddock figure 7

Nancy Cunard, fotografie de Man Ray

Nancy Cunard a fost model privilegiat pentru artiști din Montmartre, seduși de energia ei. Oskar Kokoschka, Man Ray, Alvaro Guevara ori Ambrose McEvoy i-au realizat portrete.

ambrose+mcevoy miss+nancy+cunard

Ambrose McEvoy – Miss Nancy Cunard

nancy cunard

Oskar Kokoschka – Portretul lui Nancy Cunard

fd105089

Alvaro Guevara – Mrs Fairbairn (Nancy Cunard)

Dar niciunul nu a reușit să treacă de exterior, să ajungă la esență, așa cum a reușit Constantin Brâncuși.

eruus3awsaapapj

Tânăra sofisticată, versiunea în marmură

Brâncuși a cunoscut-o pe Nancy în 1923 și a fost impresionat de energia sa, de modul în care depășea orice limită impusă de societate și naviga dezinvolt peste barierele rasiale, sexuale, politice sau de maniere din epocă.

Model fără să știe

Nancy Cunard nu a pozat niciodată pentru Brâncuși, nici în atelier, nici în altă parte, însă avea să inspire una dintre cele mai apreciate lucrări ale sculptorului: La jeune fille sophistiquée, serie declinată în diverse versiuni (1928-1932)

802 ca object representations media 53988 large

Tânăra sofisticată, versiunea în lemn

Abia câțiva ani mai târziu, muza a aflat de sculptură, confundând-o inițial cu un trunchi și nu cu un cap. „Era una din lemn, cealaltă din bronz, ambele total diferite de ceea ce consider eu a fi „linia” mea, dar lucruri raffinate.„, avea să spună Nancy apropiaților.

În ceea ce îl privește, Brâncuși era de părere că “Tot comportamentul ei arăta cât de sofisticată era pentru acele vremuri”. Tânăra sofisticată nu este forma unei figuri umane, ci a unui spirit carismatic și liber, regăsit sub straturi de convenții sociale.

brancusi

Tânăra sofisticată, versiunea turnată în bronz în 1932

În 2018, versiunea în bronz a Tinerei sofisticate s-a vândut la licitație pentru 71 milioane de dolari.