![muzeul de arta craiova](https://curatorial.ro/wp-content/uploads/2022/05/Muzeul-de-arta-Craiova-975x731.jpg)
Brâncuși și avangarda din România
„Brâncuși și Avangarda din România”, curatoriată de Cătălin Davidescu, va putea fi vizitată la Centrul „Constantin Brâncuși” din Craiova, în perioada 19 februarie – 15 martie, de marți până duminică între orele 10:00 și 17:00.
Expoziția își propune să aducă în atenție un subiect care, inițial, a stârnit doar interesul specialiștilor, preocupați să urmărească legăturile sculptorului cu arta românească, după plecarea la Paris. Această perspectivă de abordare expozițională este o premieră în România, având scopul de a ilustra aspecte mai puțin cunoscute din evoluția sa artistică.
Conceptul expoziției are ca punct de plecare faptul că Brâncuși a manifestat o atitudine reținută față de toate încercările de racordare a creației lui la mișcările artistice din prima jumătate a secolului XX. În pofida acestei rezerve, a acceptat invitația de a participa la expoziții colective ale generației noi din țara sa natală. În acest sens, istoria artei a consemnat prezența lui la evenimente ale societății Tinerimea artistică, din al cărei juriu a și făcut parte la una dintre manifestări, ale Artei Române, precum și la expoziții de artă românească din străinătate.
Piese din perioada artizanală a lui Brâncuși
Constantin Brâncuși (Hobița, 19 februarie 1876 – Paris, 16 martie 1957) a avut o relație specială cu tinerii avangardiști din România care, încă de la inițierea acestei mișcări, au fost atrași de discursul novator pe care creația sa l-a adus în spațiul vizual internațional. Acordul de a participa la prima Expoziție internațională de artă modernă din România, realizată sub egida revistei de avangardă Contimporanul, în decembrie 1924, a fost un semnal pozitiv, care a catalizat energiile avangardiștilor din țară, recunoscând în el un important mentor, datorită notorietății de care începuse să se bucure la nivel internațional.
Unii dintre ei i-au fost ucenici în diverse perioade – Milița Petrașcu, Irina Codreanu, Victor Brauner, Jacques Hérold; alții, doar i-au trecut pragul atelierului pentru a-și aduce omagiul – Marcel Iancu, Corneliu Michăilescu, Mattis Teutsch; cu Tristan Tzara, inițiatorul mișcării Dada, unul dintre primii și cei mai fideli admiratori ai săi, a fost și bun prieten.
Expoziția organizată de Muzeul de Artă Craiova, în colaborare cu galeria Dada din București, având ca parteneri Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Craiova și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, pune în lumină relația lui Brâncuși cu artiștii din avangarda românească.
Vor fi expuse piese din perioada artizanală a lui Brâncuși, alături de lucrări de Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Irina Codreanu, Hans Mattis-Teutsch, Corneliu Michăilescu, Milița Petrașcu, manuscrise și o importantă selecție de reviste sau volume de artă mai puțin accesibile. Este o formă de contextualizare a personalității lui Constantin Brâncuși care generează atât înțelegerea mai profundă a creației sale, cât și a artei românești, din perspectivă universală.
Expoziția marchează Ziua Națională Constantin Brâncuși, marcată anual la 19 februarie.