Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Burse „Enescu” și „Brâncuși” la Cité Internationale des Arts din Paris
afis burse constantin brancusi 2024

Burse „Enescu” și „Brâncuși” la Cité Internationale des Arts din Paris

Institutul Cultural Român a lansat un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 patru burse, sub forma unor stagii de trei luni la Cité Internationale des Arts din Paris. Valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro. Sunt acordate două burse „Constantin Brâncuși”, dedicate artiștilor plastici/ vizuali români, și două burse „George Enescu”, dedicate muzicienilor români.

Artiștii interesați sunt așteptați să-și depună dosarele de candidatură până în 18 octombrie 2024, ora 16:00, la adresele burse.enescu@icr.ro și burse.brancusi@icr.ro. Afișarea rezultatelor finale, în 25 noiembrie 2024.

Obiectivul principal al programului de burse este introducerea artiștilor români în circuitul valorilor europene, prin oportunitatea de a lucra într-un mediu artistic internațional. Selecția este făcută de o comisie independentă de specialiști, personalități în domeniile de referință, pe baza dosarelor de candidatură primite.

Perioadele de desfășurare a burselor „Brâncuși” sunt mai – iulie 2025 și noiembrie 2025 – ianuarie 2026, iar în cazul burselor „Enescu”, februarie – aprilie 2025 și august – octombrie 2025.

Criterii de evaluare

Criteriile de evaluare pentru bursele „Constantin Brâncuși” sunt: relevanța activității artistice de până acum (expoziții, recomandări, dosar de presă), proiectul ca atare, calitatea proiectului propus în raport cu locul de desfășurare, fezabilitatea proiectului în intervalul bursei, caracterul inovativ al proiectului în contextul experienței artistice anterioare, contacte relevante în locul de desfășurare al bursei.

Pentru bursele „George Enescu” criteriile de evaluare sunt: performanța academică a candidaților, specializări și masterclassuri, premii naționale și internaționale, calitatea proiectului propus în raport cu locul de desfășurare, performanța artistică. Detalii, pe icr.ro.

Cité Internationale des Arts este o fundație privată recunoscută ca organizație de interes public. De la inaugurarea sa, în 1965, a găzduit artiști în rezidență din întreaga lume. Este o organizație care încurajează dialogul intercultural, un loc al schimburilor culturale în care artiștii se pot întâlni cu publicul și cu alți profesioniști. Cité Internationale des Arts este localizat în cartierele Marais și Montmartre. În fiecare lună, în parteneriat cu mai mult de 130 de organizații franceze și internaționale, Cité Internationale des Arts primește peste 300 de artiști în rezidență, care lucrează într-o gamă largă de discipline.