Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bustul Elenei din Troia realizat de Canova, prima dată în licitație
canova, bust of helen

Bustul Elenei din Troia realizat de Canova, prima dată în licitație

„Bust of Helen”, omagiu adus figurii emblematice a mitologiei grecești Elena din Troia, o capodoperă în marmură creată între anii 1816 și 1817 de titanul italian al sculpturii neoclasice Antonio Canova (1757 – 1822) va fi un punct de atracție în cadrul Old Masters Part I Sale a Christie’s din 6 iulie, în timpul Classic Week London.

Lucrarea a primit o estimare cuprinsă între 2,5 milioane de lire sterline și 4 milioane de lire sterline.

Oferită de administratorii The Londonderry Heirlooms Settlement, scoaterea la vânzare a „Helen” reprezintă o oportunitate unică pe piață.

Bustul a fost dăruit de Canova în urmă cu peste 200 de ani lui Robert, Viconte Castlereagh, politician și om de stat britanic (1769-1822, ulterior al doilea marchiz de Londonderry), ca recunoaștere a eforturilor depuse de lordul Castlereagh pentru a asigura returnarea operelor de artă în Italia la sfârșitul războaielor napoleoniene. Ulterior, bustul a ajuns, prin descendență, la actualii proprietari.

După ce a fost expus doar de două ori – cel mai recent în urmă cu mai bine de 25 de ani la Muzeul Ashmolean din Oxford, în expoziția „Canova – Ideal Heads”, 1997, și anterior la Royal Academy of Arts, Londra, în expoziția „The Age of Neo-Classicism”, 1972 – acest bust va fi prezentat public la Hong Kong între 24 și 28 mai și la New York între 10 și 14 iunie, înainte de a se întoarce la Londra pentru expoziția de pre-vânzare Classic Week, care va putea fi vizitată între 1 și 6 iulie.

Licitația acestei lucrări remarcabile coincide cu expoziția „Canova: Sketching in Clay” (11 iunie – 9 octombrie) de la National Gallery of Art din Washington D.C., care urmează bicentenarului morții artistului, marcat în 2022.