Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Capodopera plină de mesaje codate despre Primul Război Mondial
death of the dragon, evelyn de morgan, trustees of the de morgan foundation

Capodopera plină de mesaje codate despre Primul Război Mondial

Evelyn De Morgan, pictoriță engleză influențată de mișcarea prerafaelită, a realizat în perioada 1914 – 1918 o lucrare în care folosește elemente desprinse din Apocalipsă pentru a sublinia dezastrul războiului.

Esoterice și de pionierat, picturile ei au explorat trauma și semnificația războiului și au prefigurat arta fantezistă actuală.

„Death of the Dragon”, cu un înger milostiv și dragoni care scuipă foc, este un protest al ei – o alegorie a mizeriei și robiei din Primul Război Mondial și a confruntării dintre bine și rău.

În ceea ce privește compoziția, poate fi observată influența operei „Nașterea lui Venus” (1483-1485), de Sandro Botticelli, pe care De Morgan o văzuse în Florența. Dacă îngerul cu aureolă al lui De Morgan este ecoul acestei idei de renaștere – reflectând credința artistului într-o viață spirituală de apoi – atunci fiarele înaripate sunt opusul, moartea. În alte părți ale operei sale, aceasta ia forme alternative: un înger întunecat purtând o coasă, monștri marini. Este un simbolism care vorbește despre tranzitivitatea vieții și care dobândește o pregnanță suplimentară în lucrările ei ulterioare, transmițând trauma colectivă a trăirii unui război mondial care a curmat milioane de vieți.

Evelyn De Morgan (1855 – 1919) era o pacifistă, iar arta ei a devenit în timp o formă de activism.

De Morgan Museum, redeschis

Tabloul este unul dintre punctele culminante ale expoziției „Evelyn De Morgan: The Modern Painter in Victorian London”, deschisă la Guildhall Art Gallery din Londra, care găzduiește colecția de artă a City of London Corporation.
Sunt expuse lucrări ale Fundației De Morgan, rareori prezentate public, precum și două picturi recent restaurate și două reconstituiri, finalizate anul trecut, după originale pierdute în incendiul unui depozit de artă în 1991.

Expoziția coincide cu redeschiderea De Morgan Museum din Barnsley, Yorkshire, după o amplă renovare a acoperișului, și răspunde unui interes în creștere pentru această artistă mai puțin cunoscută. Eclipsată de soțul său William, ceramist și scriitor, care a lucrat la începutul carierei cu designerul de textile William Morris, și de bărbații celebri din cercul lor – unchiul și profesorul ei de artă, John Roddam Spencer Stanhope, de exemplu, și pictorii William Holman Hunt și Dante Gabriel Rossetti – mare parte din informațiile pe care le avem astăzi despre Evelyn De Morgan provine de la sora sa, Wilhelmina, care a înființat Fundația, și din biografia postumă a cuplului „William De Morgan and his Wife”.

Credit foto: Trustees of the De Morgan Foundation

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.