
Sculpturi-muniție, artefacte arheologice în Palestina
Replici de muniție din bronz după o mică bombă nucleară rusă din perioada Războiului Rece formează o instalație sculpturală intitulată „Arheologia absenței”. Cele zece sculpturi din bronz și aluminiu sunt semnate de Larissa Sansour și sunt expuse, alături de fotografii, în Bienala Art Encounters de la Timișoara.
În fiecare capsulă sunt gravate coordonate geografice ale locurilor de pe teritoriul palestinian unde au fost îngropate farfurii din porțelan pictate manual cu motive tradiționale – keffiyeh. Toate acestea, după un performance real in situ.

Larissa Sansour, „Arheologia absenței”, curatorial
Cincisprezece porțelanuri au fost îngropate strategic în diverse locuri din Palestina/ Israel, în colaborare cu instituții artistice locale, pentru a fi descoperite cândva de arheologi.
Odată dezgropate, vor pune sub semnul întrebării versiuni actuale ale istoriei, având ca efect o reinterpretare critică a acesteia.
Instalația reflectă teme ca memoria culturală, tensiuni geopolitice și reinterpretarea narațiunilor istorice.

Larissa Sansour, „Arheologia absenței” (detaliu), curatorial
Larissa Sansour, născută în 1973 în Ierusalimul de Est și stabilită la Londra, este o artistă palestiniană care a studiat în capitala britanică, dar și la New York și Copenhaga. În centrul creației ei se află dialectica dintre mit, documentar și narațiune istorică. Realizează mai ales filme, istalații, fotografii și sculpturi. În 2019, a reprezentat Danemarca la cea de-a 58-a ediției a Bienalei de la Veneția. De-a lungul timpului, a expus la Tate Modern, MoMA și Centre Pompidou.
Bienala Art Encounters, curatoriată de Ana Janevski (MoMA New York) și Tevž Logar (curator independent), este găzduită de trei spații din Timișoara – Comenduirea Garnizoanei, Faber și Fundația Art Encounters – până la 13 iulie 2025.