Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Capodopere din 12 muzee și instituții culturale franceze, în muzeul digital mobil Micro-Folie găzduit de MNArT
micro folie

Capodopere din 12 muzee și instituții culturale franceze, în muzeul digital mobil Micro-Folie găzduit de MNArT

Muzeul digital mobil Micro-Folie, care reunește capodopere din 12 muzee și instituții culturale franceze, va fi inaugurat pe 1 aprilie, la ora 11:00, a anunțat Muzeul Național de Artă Timișoara.

Micro-Folie reunește colecții impresionante de capodopere din instituții de prestigiu din Franța, ca Muzeul Luvru, Centrul Cultural Georges-Pompidou, Château de Versailles, Muzeul Național Picasso-Paris, Muzeul Orsay și Opera Națională din Paris.

Muzeul Național de Artă Timișoara va include în această arhivă digitală 15 lucrări emblematice din patrimoniul său cultural, opere de artă semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Romul Nuțiu, Ștefan Bertalan, Paul Neagu, Stevan Aleksić și Zugrav Nedelcu Popovici.

Muzeul Micro-Folie este oferit spre exploatare, fără costuri, gupurilor organizate pe bază de programare și va fi găzduit de Muzeul Național de Artă Timișoara până la finalul anului 2022.

micro folie, mnart

Credit foto: MNArT

Această oportunitate a MNArT este cu atât mai importantă cu cât rețeaua de parteneri ai proiectului este într-o continuă dezvoltare, prin implicarea a tot mai multe instituții culturale internaționale de prestigiu, printre care Palatul Schönbrunn din Viena, Palatul Charlottenburg din Berlin, Palatul Coudenberg din Bruxelles și Palatul Regal din Madrid, se arată în prezentarea Micro-Folie.

Galerie digitală cu informații

Micro-Folie reunește lucrări de artă ale instituțiilor partenere într-o galerie digitală. Participanții au posibilitatea, datorită infrastructurii tehnologice (tablete, video-proiecție, sonorizare), de a cunoaște, admira opere de artă, de a accesa informații despre lucări, de a crea conexiuni între arte și de a descoperi latura ludică a proiectului. Această arhivă digitală transcende barierele culturale și își propune să faciliteze accesul la cultură copiilor de toate vârstele și nu numai.

În 2022, Muzeul Național de Artă Timișoara marchează 150 de ani de patrimoniu muzeal, 150 de ani de când a fost pusă fundația instituției muzeale timișorene de Ormós Zsigmond. Prefect al comitatului Timiș și colecționar de artă, Ormós Zsigmond a fost de asemenea pasionat de călătorii. Numeroasele voiajuri au avut ca finalitate îmbogățirea permanentă și perpetuă a colecției sale de artă, donate prin testament muzeului timișorean. Astfel, cele 15 lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, incluse în baza de date a muzeului digital Mico-Folie, vor călători, virtual, în întreaga lume, asemenea lui Ormós Zsigmond.

Proiectul Micro-Folie deschide seria evenimentelor culturale dedicate împlinirii a 30 de ani de la inaugurarea Consiliului Județean Timiș, ce se vor desfășura în perioada 1 – 9 aprilie 2022.