Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Caracatița, metaforă a supraviețuirii, în focus la Amzei Creative Corner
octopose, adrian isaia

Caracatița, metaforă a supraviețuirii, în focus la Amzei Creative Corner

„Octopose”, expoziție cu lucrări de pictură realizate de Adrian Isaia, este găzduită de Amzei Creative Corner în perioada 7 – 23 iunie. Sunt prezentate aproximativ 15 lucrări în ulei realizate în 2022, o parte din seria începută în același an care cuprinde 20 de picturi.
Expoziția poate fi vizitată de joi până duminică, în intervalul orar 16:00 – 20:00.

Seria de lucrări din această expoziție a început ca un „simplu exercițiu de futilitate și culoare”, fără un mare plan, doar ceva care să distragă atenția de la realitatea îmbâcsită între patru pereți creată de pandemie, explică artistul. În ianuarie 2022, după doi ani claustrofobici de respirație cenzurată, Adrian Isaia a ales mediul subacvatic, lipsit de aer, ca fundal pentru seria „Octopose”.

Lentoarea, liniștea și stranietatea din abisul oceanului – deseori înțeles ca metaforă a subconștientului – oferă contextul corespunzător personajului principal al seriei, caracatița. Cu siguranță una dintre cele mai bizare creaturi de pe planetă, caracatița deține la rândul ei, pe lângă o respectabilă moștenire simbolistică, și un năucitor set de abilități fizice și cognitive ce fac din acest animal emblema perfectă a adaptabilității și supraviețuirii.

În seria „Octopose”, această creatură deja inscrutabilă este dusă și mai departe și este reasamblată, la propriu, dar și conceptual, într-o varietate de entități hibride și puzzle-uri anatomice distorsionate ca materializare a unor frământări atât personale, cât și colective. De pe fundul oceanului încep să se discearnă contururile unei neașteptate narative ancorate în conflict și anxietate, dar și un dram de speranță cu ultimele două moluște randomizate (19 & 20), care sunt propulsate în cele din urmă, afară din apă, spre ceruri.

Despre Adrian Isaia

Adrian Isaia (n. 1976) este preocupat în principal pe pictura în ulei. Artistul locuiește în București și are la bază studii de artă si arhitectură. După mai mult de un deceniu de activitate în advertising, de la începutul pandemiei până în prezent a decis să se concentreze exclusiv pe pictura în ulei. Experiența lui anterioară în diverse medii, inclusiv digital, își pune amprenta pe compoziția pânzei, cu reuniri neașteptate de elemente și texturi.

Isaia se inspiră din surse culturale diverse, literatură, istorie, artă, muzică și religie, pe care le digeră în lucrări vulnerabile si personale. În picturile lui, transformă inspirația vizuală în investigații psihologice al căror sens depășește propria lui experiență biografică. Folosește arta pentru a deconstrui și reasambla traume generaționale în modele funcționale.
Lucrările sale se găsesc în colecții private din Europa și America. „Octopose”, organizată de platforma Raise Art, este prima lui expoziție într-o galerie din București.

Vernisajul e programat în 7 iunie, de la ora 19:00.