Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Caravaggio din Madrid”, vândut unui particular, expus în Prado
ecce homo, caravaggio, detaliu după restaurare

„Caravaggio din Madrid”, vândut unui particular, expus în Prado

Un tablou de Michelangelo Merisi da Caravaggio intitulat „Ecce Homo”, care a apărut la o licitație în Madrid în martie 2021, protejat acum ca bun de interes cultural de către guvernul regional, va fi expus la Muzeul Prado, după ce a fost cumpărat de o persoană care a cerut să rămână anonimă.

Pictura atribuită lui Caravaggio a fost vândută de familia care o deținea de generații, a politicianului liberal Evaristo Pérez de Castro, pentru o sumă care nu a fost dezvăluită inițial. Noul proprietar a decis să îl împrumute Muzeului Prado pentru a-l expune din 28 mai până în octombrie 2024, a citat El Mundo un comunicat transmis de instituție.

„Ecce Homo”, care măsoară 111 cm pe 86 cm, fusese atribuit cercului artistului spaniol din secolul al XVII-lea José de Ribera, atunci când a fost scos la vânzare la casa de licitații Ansorena din Madrid pentru 1.500 de euro, în aprilie 2021. Calitățile lucrării i-au determinat însă pe experții din Spania și Italia să reexamineze lucrarea.

Despre noul proprietar al „Ecce Homo” se știe cu certitudine că nu este cetățean spaniol, dar că locuiește în Spania și că este un aristocrat. De la atribuirea sa, tabloul a rămas în custodia galeriei de artă Colnaghi, iar acum el nu poate fi scos din țară.

Specialiștii muzeului madrilen au spus despre descoperirea lui că este „una dintre cele mai mari descoperiri din istoria artei” și au subliniat certitudinea atribuirii.

Un traseu neclar de sute de ani

Există încă îndoieli cu privire la traseul pe care tabloul a ajuns în Spania – dacă a fost prin intermediul celui de-al II-lea conte de Castrillo, vicerege la Napoli, între 1653 și 1659, sau dacă a sosit cu frații Inozenzo și Carlo Camillo Massimo, care au fost repartizați la Madrid în calitate de nunțiu papali.

Inventarele testamentare la moartea regilor Carlos II (1701) și Carlos III (1789) includ referințe care ar putea avea legătură cu tabloul, deși cele mai sigure documente sunt cele care atestă că acesta se afla în Academia Regală de Arte Frumoase din San Fernando cel puțin din 1795, fiind expus în „sala care duce la bibliotecă”.

În 1824, academicianul și politicianul Evaristo Pérez de Castro a oferit instituției un schimb al unui „Sfântul Ioan Botezătorul / San Juan Bautista”, de Alonso Cano, pe care îl deținea pentru unul dintre cele patru tablouri pe care le-a identificat ca fiind comparabile. Unul dintre ele era „Ecce Homo”. Academia a evaluat atunci tabloul, a recunoscut că nu era sigură în privința originii lui, l-a retrogradat la „atribuit lui Caravaggio” și a decis că schimbul era în interesul său.

În testamentul lui Pérez de Castro (1849) există o altă referire la pictură, atribuită din nou lui Caravaggio și evaluată la 16.000 de reali. Acesta nu era cel mai valoros tablou din colecția defunctului. În următorii 172 de ani, tabloul a dispărut din arhive și din atenția publicului. Proprietarii săi credeau că lucrarea provenea de la un discipol al lui José de Ribera. Scriitorul Javier Moro, care a avut legături cu familia în trecut, și-a amintit că „Ecce Homo” se afla într-o casă din Almería. Astăzi, este una dintre cele 60 de pânze atribuite pictorului milanez. Potrivit profesoarei Maria Cristina Terzaghi, unul dintre experții care au garantat originea operei, este foarte puțin probabil ca noi tablouri de Caravaggio ascunse să iasă la suprafață în viitor.

Muzeul Prado deține un singur tablou Caravaggio, „David învingându-l pe Goliat/ David vencedor de Goliat”, care a fost restaurat timp de câteva luni și expus din nou public în decembrie 2023.

UPDATE

„Ecce Homo” al lui Caravaggio a fost vândut pentru aproximativ 30 milioane de euro și va fi expus permanent la Prado, după cum a anunțat în 7 mai cotidianul El Pais.

Foto: „Ecce Homo” (detaliu), de Caravaggio, după restaurare (c) Museo del Prado