Cărbunart – expoziția primei ediții a taberei de artă contemporană de la Lupeni
„Cărbunart”, expoziția primei ediții a taberei de artă contemporană de la Lupeni, va fi deschisă la Miercurea Ciuc, în galeria de artă a Consiliului Județean Harghita, în perioada 15 iulie – 10 august.
Lucrările prezentate aici au fost realizate în tabăra de artă contemporană „Cărbun Art” de la Lupeni, care a avut loc în perioada 5 – 12 septembrie 2021.
Scopul proiectului este conservarea meșteșugurilor și promovarea culturii tradiționale prin arta contemporană. Curator, coordonator artistic este Lucian Muntean.
Cărbunăritul, pe cale de dispariție
Cărbunarii din Lupeni (Farkaslaka), județul Harghita, au o tradiție de peste trei secole. Generații la rând s-au ocupat de acest meșteșug, prin care produc mangal – cărbune din lemn de foioase (fag, carpen etc.). Crengile groase de lemn sunt tăiate și clădite sub forma unor conuri imense, numite bucșe, apoi sunt acoperite cu nisip și pământ, după care are loc o ardere mocnită, fără flacără, în lipsa oxigenului timp de aproape două săptămâni. În urma acestei arderi se produce carbonizarea lemnului. În final, cărbunele astfel obținut este fărâmițat, împachetat în saci de hărtie și vândut.
Recent, tehnologizarea s-a impus și în acest domeniu, cărbunii din lemn fiind obținuți în cuptoare speciale. În zonă au mai rămas doar câțiva cărbunari autentici care mai pun în practică acest meșteșug. Asemenea altor meserii și aceasta riscă să fie dată uitării și să dispară treptat. În cadrul taberei a fost pus în valoare cărbunele într-un mod nobil – să fie folosit la desen și la alte tehnici artistice de artiști contemporani. Astfel lucrarea de artă obținută cu câteva grame de cărbune poate valora cât echivalentul a zeci de kilograme de cărbune. O altă abordare a tematicii a fost reprezentarea cărbunăritului prin alte tehnici.
Au fost invitați în tabăra de creație șase artiști cu bogată activitate artistică, care s-au documentat cu privire la activitatea cărbunarilor, au vizitat obiectivele din zonă, apoi au creat o serie de lucrări de artă – desen, pictură, sculptură, fotografie, ceramică, folosind material de lucru cărbunele produs pe plan local.
Au participat artiștii Botár László (Miercurea Ciuc), Lucian Muntean (București), Justinian Scărlătescu (București), Marius Stanciu (București), Radu Șerban (Cluj-Napoca) și Aurel Tar (București).