Casa din Paris a artistului Serge Gainsbourg, deschisă pentru public
Casa din Paris a muzicianului și artistului plastic Serge Gainsbourg, deținută de actrița și cântăreața Charlotte Gainsbourg, una dintre fiicele lui, va fi deschidă pentru public.
Interiorul imobilului a fost păstrat așa cum se găsea când Gainsbourg a murit, în urmă cu mai mult de trei decenii.
De la moartea sa, în 1991, fanii lui Serge Gainsbourg, considerat simbol cultural francez, au transformat casa situată pe o stradă liniștită din arondismentul al 7-lea din Paris într-un sanctuar. Ei au excutat desene și portrete pe pereții exteriori și au lăsat citate și mesaje de afecțiune, în semn de omagiu pentru controversatul artist aclamat atât ca poet, cât și ca un provocator.
Acum, proprietatea deținută de Charlotte Gainsbourg și păstrată așa cum era când a murit – cu scrumiere pline de țigări Gitane fără filtru și o colecție de insigne de poliție – va fi deschisă publicului sub numele Maison Gainsbourg.
Lucrări proprii și picturi de Dali, în colecție
La 5 bis rue de Verneuil, Gainsbourg a compus muzică la pianul din sufrageria principală. Mai multe dintre fotografiile folosite pentru coperțile albumelor sale au fost realizate în interiorul casei, mare parte din ea fiind decorată în negru, inclusiv dormitorul principal.
Printre cele 25.000 de obiecte incluse în proprietate se numără opere de artă, fotografii, instrumente muzicale și haine ale lui Gainsbourg, precum și picturi de Salvador Dali și Claude Lalanne.
„Ei bine, aceasta este casa mea. Nu știu ce este: un salon, o sală de ședințe, o sală de muzică, un dezastru, un muzeu…”, spunea Gainsbourg în timp ce conducea o vizită televizată în aprilie 1979. El a descris-o ca o „dezordine aparentă”, dar una în care „totul este calculat în funcție de anumite ritmuri”.
Serge Gainsbourg a cumpărat casa în 1969 și a locuit în ea inițial cu actrița de origine britanică Jane Birkin – mama lui Charlotte – cu care a cântat în același an „Je t’aime … moi non plus”, melodie interzisă la acea vreme. Cuplul a fost împreună timp de 12 ani, dar s-a separat în 1980. El și Birkin au rămas apropiați, dar aparițiile publice ale lui Gainsbourg au devenit marcate de alcool și tot mai haotice.
Serge Gainsbourg, un artist controversat
În timp ce Gainsbourg era apreciat ca unul dintre cei mai mari poeți compozitori francezi și un om al Renașterii care putea și să picteze, să deseneze, să compună, să regizeze și să joace, Gainsbarre, alter-ego-ul său tulbure, era partea întunecată a personalității lui.
Ultimii săi ani au fost marcați de controverse: în 1984, a stârnit un scandal interpretând un duet cu Charlotte, pe atunci în vârstă de 12 ani, intitulat „Lemon Incest”, al cărui videoclip îl prezenta pe Gainsbourg la bustul gol, întins pe un pat cu fiica sa.
În același an, el a ars parțial la televizor o bancnotă de 500 de franci, pe atunci o șesime din salariul lunar net, în semn de protest față de creșterea taxelor. Alte apariții televizate au prezentat avansuri sexuale nepotrivite și cel puțin o ieșire misogină alimentată de consumul de alcool.
În 1988, jurnalistul muzical Nick Kent a petrecut o săptămână cu Gainsbourg și a scris mai târziu că, deși era privit compatrioți ca o „zeitate culturală”, în realitate, artistul era departe de a merita statutul de erou, potrivit The Guardian.
Maison Gainsbourg și Le Gainsbarre
Serge Gainsbourg, despre care se spunea că fuma cinci pachete de țigări pe zi, a murit în casa lui din Paris în urma unui al cincilea atac de cord, în martie 1991, la vârsta de 62 de ani. Într-un omagiu, președintele francez de atunci, François Mitterrand, a declarat: „A fost Baudelaire al nostru, Apollinaire al nostru… a ridicat cântecul la nivelul artei”.
Mormântul său din cimitirul Montparnasse din Paris, unde sunt înhumați și Jean-Paul Sartre și Simone de Beauvoir, este unul dintre cele mai vizitate.
Pe lângă casa din 5 bis rue de Verneuil, va fi deschis vizavi un museu cu o librărie și o cafenea-pian bar, Le Gainsbarre.
Charlotte Gainsbourg, care a revenit în Franța la începutul pandemiei, a declarat că a amânat proiectul, deoarece a păstrat casa ca o comoară rămasă de la tatăl ei, însă a fost hotărâtă ca imobilul să fie gata pentru public până pe 20 septembrie.
Maison Gainsbourg este „prima instituție culturală dedicată lui Serge Gainsbourg”, potrivit site-ului oficial, și este așteptat ca imobilul să fie vizitat anual de aproximativ 100.000 de persoane. La câteva ore după ce au fost puse în vânzare online primele bilete pentru turul casei, acestea au fost epuizate.