Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Manuscrise și obiecte ale lui Serge Gainsbourg, expuse în premieră la Paris
serge gainsbourg at home

Manuscrise și obiecte ale lui Serge Gainsbourg, expuse în premieră la Paris

„Serge Gainsbourg – Le mot exact” va fi deschisă în perioada 25 ianuarie – 8 mai 2023 la Bibliothèque publique d’information din cadrul Centre Pompidou.

Vor fi expuse pentru prima dată manuscrisele lui Serge Gainsbourg din locuința sa de pe strada Verneuil din Paris, precum și numeroase lucrări din biblioteca sa.

Serge Gainsbourg (1928 – 1991) a fost textier, compozitor, regizor de film și romancier profund influențat de literatură și poezie, care i-au inspirat multe dintre cântecele sale. A fost de asemenea colecționar de lucrări de mici dimensiuni, quilling, autografe.

Maestru al limbii franceze, Serge Gainsbourg a lăsat în urmă un corpus impresionant de peste 500 de texte, scrise pentru el însuși și pentru interpreții săi, ceea ce explică influența lui asupra cântecului francez contemporan.

Această expoziție își propune să introducă vizitatorii în peisajul literar al lui Serge Gainsbourg, întâmpinându-i cu o vastă selecție de lucrări din biblioteca sa variată. De asemenea, se evidențiază crearea „dublurii” sale mediatice – Gainsbarre – un personaj desprins direct din cântecele sale, în tradiția dublurilor literare din secolul al XIX-lea, de la „Portretul lui Dorian Gray”, de Oscar Wilde, la „Horla” al lui Guy de Maupassant. Ea demonstrează formidabila productivitate a autorului. Aceste documente prețioase, combinate cu filmele inedite ale lui Yves Lefebvre, pun în lumină procesul de scriere și compoziție al artistului.