Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un tablou pictat de muzicianul Serge Gainsbourg a fost vândut cu 134.000 de euro

Un tablou pictat de muzicianul Serge Gainsbourg a fost vândut cu 134.000 de euro

Vânzarea amintirilor Muzei din Saint-Germain-des-Prés, așa cum a fost numită cântăreața Juliette Gréco, organizată de casa Crait-Müller, a stabilit recorduri. Uleiul pe pânză „Enfant au square”, semnat de autorul celebrei melodii „La Javanaise”, Serge Gainsbourg, a depășit cu mult estimarea de 80.000 de euro, anunță Le Figaro.

Vânzarea la licitații a amintirilor cântăreței Juliette Gréco a adunat în total 1,2 milioane de euro (taxe incluse), dintre care 134.400 pentru tabloul de Serge Gainsbourg pe care acesta din urmă i l-a oferit, a indicat casa de vânzări Crait-Müller.

Această pânză intitulată „Enfants au square”, care îl reprezintă pe Gainsbourg și pe sora sa copii, a fost vândută vineri la un preț mult mai mare față de cea mai mare estimare (50.000 de euro).

Format la Facultatea de Arte Frumoase, Gainsbourg (Lucien Ginsburg pe numele său adevărat) s-a dedicat picturii și desenului înainte de a deveni cântăreț. El i-a oferit acest tablou lui Gréco în 1959, după ce i-a mărturisit într-o emisiune că „pictura este singura sa dragoste adevărată”.

Potrivit anturajului lui Gainsbourg, decedat în 1991, doar cinci tablouri ale sale au rămas în circulație, între care și acesta. Recent, el a făcut obiectul unei povești uimitoare: în 2015, Juliette Gréco a lansat un apel la AFP după dispariția pânzei din locuința ei. „Sunt foarte nefericită, am impresia că mi-au smuls o bucată din viața mea. Le dau câteva zile hoților pentru a-l pune la loc, apoi lansez mașina de război!”, a spus ea atunci. Pânza, subtilizată de un apropiat, a reapărut rapid…

Între joi și sâmbătă, 750 de loturi, – bibelouri, obiecte de mobilier, opere de artă, veselă, bijuterii și haine ale artistei -, au fost vândute la puțin peste un an de la moartea ei în septembrie 2020. O mulțime de colecționari și curioși au venit să le vadă la Hotel Drouot din Paris.

Printre piesele cele mai neobișnuite se află și un repertoriu Van Cleef & Arpels cu numere de telefon a numeroase celebrități din anii Saint-Germain-des-Prés, notate de mână de Gréco. A fost vândut la 12.160 de euro (cu taxe).

Vânzarea a fost organizată de nepoata actriței și cântăreței, Julie-Amour Rossini.

Foto credit: Crait-Müller