Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Câștigătorii primei ediții a concursului de desen contemporan Art Movements
1 diana serghiuta reflections of the self tehnica mixta pe hartie

Câștigătorii primei ediții a concursului de desen contemporan Art Movements

Câștigătorii primei ediții a Premiului Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan 2023 au fost anunțați de fundație, la fel și artistul care a primit Premiul Colecționarului.

Din 587 lucrări realizate de 347 artiști, juriul format din șase actori ai scenei artistice contemporane românești a ales lucrările finaliste printr-un punctaj conferit prin vot secret.

Premiul întâi, în valoare de 2.500 euro, a fost oferit artistei Diana Serghiuță pentru lucrarea „Reflections of the Self” (fotografie principală), realizată în 2023, în tehnică mixtă – tempera, creion pe hârtie -, cu un număr de 560 de puncte dintr-un total de 600.

Premiul al doilea, în valoare de 1.500 euro, a revenit artistei Ada Muntean pentru lucrarea „Fragments from a Life I don’t remember”, executată în cărbune pe hârtie, cu un total de 523 puncte din 600.

2 ada muntean fragments from a life i don't remember, carbune pe panza small

Ada Muntean – Fragments From a Life I Don’t Remember, cărbune pe pânză

Premiul al treilea, în valoare de 1.000 euro, a fost acordat artistului Adrian Ghiman pentru „Football in Prison”, lucrare realizată în grafit pe hârtie, cu 521 puncte din 600.

3 adrian ghiman football in prison grafit pe hartie small

Adrian Ghiman – Football in Prison, grafit pe hârtie

Alexandru Rus a acordat Premiului Colecționarului, în valoare de 2.000 euro, artistului Alex Mirutziu pentru „About the Word Experience”, lucrare în acrilic pe hârtie.

premiul colectionarului alex mirutziu about the word experience acrilic pe hartie

Alex Mirutziu – About the Word Experience, acrilic pe hârtie

Prima ediție a competiției Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan a fost jurizată de: Raluca Ilaria Demetrescu – artistă vizuală și curatoare, coordonatoare ALERT Studio Artist-run Space, Ion Grigorescu – artist reper al ultimelor cinci decenii și simbol al experimentalismului în arta contemporană, Petru Lucaci – artist, profesor, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Aurelia Mocanu – critic si istoric de artă, jurnalistă, fostă redactoare șefă a Revistei Arta, Radu Pandele – artist vizual, muralist și Alexandru Rus – colecționar de artă.

Expoziție cu lucrările finaliste

Premiile vor fi înmânate pe 25 octombrie 2023, la ora 18:30, când va fi vernisată și expoziția AMF Contemporary Drawing 2023, în spațiul Scemtovici & Benowitz Gallery din București, unde fundația va expune lucrările finaliste.

„Reflections of the Self” este un portret-simbol de inspirație autobiografică, ce „explorează teritoriul complex și fragil al psihicului uman, cu referire la femeia aflată la vârsta maternității, recipient de lichide prețioase, oglindă în care se reflectă lumea și care, la rândul său, se reflectă în ceilalți”, afirmă artista. Diana Serghiuță (n. 1985, Brașov) este profesoară la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad. A absolvit secția Pictură la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Arte Plastice, obținând ulterior doctoratul în Pictură. Creația ei artistică este marcată de interesul pentru hiperrealism, atât în desen, cât și în pictură.

În „Fragments from a Life I don’t Remember” este explorată „ambiguitatea și caracterul fluid pe care le dobândește identitatea omului contemporan”, artista câutând să-și înțeleagă în fapt, propria identitate pornind din trecut, prin „construcția, deconstrucția și distorsiunea formală a unor fotografii din arhiva personală”. Ada Muntean (n. 1987, Cluj-Napoca) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Grafică, licență, masterat și doctorat în Arte Vizuale. Discursul său artistic se construiește în jurul trăirilor și provocărilor omului contemporan, artistă explorează diverse medii de reprezentare: pictură, desen, fotografie, video, instalație.

„Football in Prison” reprezintă o amplă metaforă privitor la restricțiile și încarcerarea pe care le-a resimțit pe parcursul existenței, la nivel social – „mixul absurd – grotesc și dinamismul compozițional redau în mod alegoric ritmul alert al contemporaneității, care, în final, ar putea conduce la fatalism”, explică artistul. Adrian Ghiman (n. 1989, Caransebeș) este lector universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice, secția Grafică, unde a obținut masterul și doctoratul în Arte Vizuale. În ceea ce privește practica sa artistică, folosește desenul în grafit și tehnici mixte ca principală modalitate de documentare a realității imediate.

„About the Word Experience” este compusă din 181 de stop-cadre video reprezentând vectorii suprapuși ai mișcării mâinilor scriitoarei Iris Murdoch în timp ce discuta despre conceptul de „experiență” cu gânditorul indian J. Krishnamurti, în 1984. Alex Mirutziu (n. 1981, Sibiu) este un artist care, prin instalații, performance, sculptură și text, este preocupat de maniera în care spațiul se reorchestrează în urma unei finalități. Se autodefinește ca fiind „un artist în contra-timp, în încercarea de a da un sens existenței lucrurilor când e prea târziu, constient că întreprinderile mele în diverse forme (scrieri, obiecte, acțiuni vii) sunt o idealizare arbitrară a realității”. A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, oraș unde trăiește și lucrează în prezent, iar în 2008 a absolvit teatru și performance la University of Huddersfield, Regatul Unit.