Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cazul Rybolovlev – Justiția elvețiană redeschide procedura contra dealerului de artă al tabloului „Salvator Mundi”
salvator mundi

Cazul Rybolovlev – Justiția elvețiană redeschide procedura contra dealerului de artă al tabloului „Salvator Mundi”

Clasată în 2021, disputa dintre miliardarul rus Rybolovlev și „regele porturilor libere” Yves Bouvier a fost reînviată la Geneva. În centrul acestei povești de fraudă: picturi de maestru estimate la câteva sute de milioane de dolari.

Președintele AS Monaco Dmitri Rybolovlev a obținut ca instanțele elvețiene să redeschidă procedura împotriva dealer-ului de artă Yves Bouvier, pe care îl acuză de fraudă, au declarat joi, 28 iulie, avocații săi. Clasarea procedurii de anul trecut de către parchetul de la Geneva a fost imediat contestată de miliardarul rus, scrie Le Figaro.

Într-un comunicat de presă publicat luni, avocații miliardarului rus au indicat faptul că justiția de la Geneva i-a cerut procurorului să reia ancheta în cazul Bouvier. „Această hotărâre demonstrează golul apărării lui Yves Bouvier și inutilitatea declarațiilor sale fanteziste, au declarat Maître Sandrine Giroud și Maître Benoît Mauron. Directorii noștri așteaptă cu calm continuarea procedurii și sunt convinși că răspunderea penală a lui Yves Bouvier și a acoliților săi va fi stabilită cu promptitudine”.

În ianuarie 2015, Dmitri Rybolovlev l-a acuzat pe Yves Bouvier, supranumit „regele porturilor libere” că l-a înșelat revânzându-i cu marje exorbitante o colecție de tablouri demne de muzeu, printre care controversatul „Salvator Mundi”, uneori atribuit lui Leonardo da Vinci sau atelierului său.

Achiziționat în 2013 pentru 75 de milioane de dolari de dealerul elvețian, tabloul a fost revândut câteva luni mai târziu cu aproape 127 de milioane lui Dmitri Rybolovlev, care de atunci l-a vândut cu 450 de milioane de dolari în timpul unei licitații istorice. Tranzacțiile privind alte opere de artă vândute omului de afaceri rus de Yves Bouvier – Picasso, Matisses și chiar Van Gogh – sunt, de asemenea, investigate în Elveția.

De la Monaco la Geneva

Dmitri Rybolovlev depusese o plângere la Monaco pentru escrocherii comise potrivit lui în timpul a trei tranzacții, referitoare la un Leonardo da Vinci, un Gauguin și un Rothko. Avocații săi au sesizat atunci justiția elvețiană pentru multe alte tranzacții, viciate, potrivit lor, cu fraudă, încălcare a încrederii și spălare de bani.

Yves Bouvier s-a apărat de orice fraudă și a susținut că a realizat câștiguri de capital cu bună credință. Pe 12 decembrie 2019, procedurile introduse în 2015 pentru fraudă împotriva lui Yves Bouvier de către Dmitri Rybolovlev au fost complet anulate de Camera de Consiliu a Curții de Apel din Monaco.

Justiția monegască a considerat procedura nedreaptă și desfășurată „în mod parțial și inechitabil”, în special din cauza relației dintre avocații lui Dmitri Rybolovlev, anchetatori și procurorul de la acea vreme. Miliardarul a fost apoi acuzat de „corupție activă”, „trafic de influență” și „însuțire ilegală de interese”. În acest caz sensibil, el este suspectat că a abuzat de bunele sale relații cu oficialii Principatului.