Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cea mai cuprinzătoare expoziție Michelangelo în 150 de ani, cu opere transformate high-tech
mulaj capul lui david, michelangelo

Cea mai cuprinzătoare expoziție Michelangelo în 150 de ani, cu opere transformate high-tech

Capodoperele lui Michelangelo sunt transformate high-tech pentru o nouă expoziție experimentală din Danemarca menită să suscite dezbateri cu privire la utilizarea viitoare în muzee a replicilor imprimate 3D.

Galeria Națională a Danemarcei (SMK) prezintă cea mai cuprinzătoare expoziție Michelangelo de la 1875 încoace, cu o combinație revoluționară de mulaje din ipsos din secolul al XIX-lea și replici de ultimă generație imprimate 3D.
Inaugurată la 29 martie, expoziția va reasambla capodopere și va prezenta lucrări care rareori, dacă nu chiar niciodată, părăsesc locurile lor originale, oferind vizitatorilor o ocazie unică de a vedea arta maestrului Renașterii.

Folosind tehnologia de la Factum Arte din Madrid, muzeul își va îmbunătăți colecția de mulaje din ipsos din secolul al XIX-lea ale capodoperelor lui Michelangelo, precum capul lui David și Madona de Medici, cu replici nou create prin imprimare 3D.

Aceste replici oferă acces la opere care altfel ar fi inaccesibile din cauza imobilității sau a amplasării. De exemplu, reprezentările Sfinților Petru, Augustin, Pavel și Grigore, realizate de Michelangelo, sunt elemente fixe ale altarului Piccolomini din Siena, Italia, instalate atât de sus încât nu pot fi văzute cu ușurință de aproape. Alte lucrări, cum ar fi Cupidon, sunt foarte populare și limitate din punct de vedere geografic, fiind împrumutate în prezent din Franța, până în 2029, la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
În plus, Factum Arte a reușit să reconstruiască Pruncul Ioan Botezătorul din Ubedà, sculptură distrusă în timpul războiului civil spaniol.

Desene originale, corespondență și modele din lut

Curatorul expoziției Matthias Wivel spune că nu este îngrijorat de faptul că utilizarea de replici ar putea fi deranjantă pentru public și recunoaște că este un experiment și că va măsura succesul acesteia în funcție de capacitatea sa de a „stimula dezbaterea și de a favoriza perfecționarea sau respingerea, precum și inovarea”. Expoziția va arăta și cât de mult au evoluat tehnologiile de reproducere de-a lungul secolelor.

Expoziția, care are loc după 150 de ani de când a fost marcată la Florența printr-o prezentare amplă cea de-a 400-a aniversare a artistului, va fi deschisă până la 31 august și va cuprinde o selecție de desene originale ale lui Michelangelo, corespondență, modele din ceară și lut, precum și mai multe bronzuri realizate după modele care au fost pierdute.

Credit foto: Galeria Națională a Danemarcei (SMK)