Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai mare bibliotecă de fotografie din Africa, deschisă în Ghana
bob pixel, dikan

Cea mai mare bibliotecă de fotografie din Africa, deschisă în Ghana

Cea mai mare bibliotecă de fotografie din Africa a fost deschisă în capitala Ghanei, Accra, unde sunt expuse lucrările unor talente uitate, consacrate și emergente de pe continent și din diaspora.

Fondat de fotograful și cineastul ghanez Paul Ninson, Centrul Dikan găzduiește peste 30.000 de cărți pe care acesta le-a colecționat. Unic în Ghana, centrul cuprinde un studio foto și săli de clasă și oferă spațiu pentru ateliere, în timp ce un program de burse este destinat documentariștilor și artiștilor vizuali africani. Un spațiu expozițional va găzdui expoziții periodice, prima dintre ele fiind „Ahennie”, o serie de fotografii documentare ale regretatului fotograf documentarist ghanez Emmanuel Bobbie (cunoscut și sub numele de Bob Pixel), care a murit în 2021.

Comerciantul de obligațiuni devenit fotograf Brandon Stanton, autorul cărții „Humans of New York”, a inițiat campania de strângere de fonduri care a contribuit la înființarea Dikan.

Dikan – Istorie vizuală și sursă de inspirație

Pe lângă cărți cu lucrări ale unor fotografi de culoare pionieri, precum Gordon Parks, primul fotograf afro-american care a ocupat un post în redacția revistei Life, și publicații precum National Geographic, există cărți rare, inclusiv una semnată de Stephen Hill, care a fost guvernator al Coastei de Aur, așa cum era cunoscută Ghana înainte de independența din 1852.

Africa de Vest are o istorie îndelungată în ceea ce privește fotografia, care a fost introdusă de exploratori și guvernatori la începutul anilor 1840. În scurt timp, a fost preluată de antreprenorii africani, care lucrau adesea ca fotografi itineranți, cum ar fi George Lutterodt, care a condus studiouri improvizate și a deschis o afacere în Accra în 1876. În secolul al XX-lea, fotografii pionieri – printre care renumiții portretiști malieni Seydou Keïta și Malick Sidibé și fotojurnalistul ghanez James Barnor, care a înființat primul laborator de procesare color din Ghana – au surprins schimbările sociale, culturale și politice prin munca lor în lumea modei și a muzicii.

Viziunea lui Ninson pentru Dikan, care înseamnă „preia conducerea” în limba Asante, este de a sărbători această bogată istorie vizuală și realizările artiștilor africani, precum și de a oferi inspirație și resurse fotografilor emergenți.