Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cel mai mare muzeu de artă din Finlanda îl recunoaște ca ucrainean pe Ilya Repin
ilya repin

Cel mai mare muzeu de artă din Finlanda îl recunoaște ca ucrainean pe Ilya Repin

Cel mai mare muzeu de artă din Finlanda, Athenaeum, îl consideră ucrainean pe pictorul Ilya Repin, clasificat drept rus până acum, în urma unei campanii a ucrainenilor pentru ca instituția să recunoască adevărata lui moștenire.

Repin, a cărui operă este considerată o piatră de hotar în istoria picturii ruse de secole XIX – XX, a fost catalogat pentru prima dată de muzeu în 2021 ca fiind rus. Decizia a stârnit proteste din partea unor ucraineni, în special a jurnalistei ucrainene Anna Lodygina, care a scris o investigație amplă pentru Ukrainska Pravda în care a demonstrat că artistul s-a născut pe un teritoriu aparținând Ucrainei de astăzi.

Potrivit documentelor muzeului, părinții lui Repin erau ruși și s-au născut în regiunea Moscovei. Cu toate acestea, Lodygina a recuperat documente bisericești care arată că tatăl și bunicul artistului erau originari de pe teritoriul ucrainean.

Ea a subliniat cum această denaturare a originilor lui a fost frecventă în expoziții cu lucrările sale. De exemplu, o mare expoziție Repin, organizată de muzeul finlandez împreună cu Galeria Tretiakov și Muzeul de Artă Rusă cu șase luni înainte de invazia rusă în Ucraina, l-a prezentat pe Repin ca fiind cetățean rus.

Despre Ilya Repin 

Personaj-cheie al timpului său, Repin era interesat de diverse forme ale culturii, de la literatură la muzică şi ştiinţă.

Ilya Repin (1844 – 1930) a fost un apropiat al unora ca scriitorul Lev Tolstoi, compozitorul Modest Mussorgsky şi colecţionarul Pavel Tretyakov. Martor al unor evenimente importante din istoria Rusiei, a fost atent la schimbările din domeniile social şi istoric din ţara sa şi le-a ilustrat în opera lui. De la portrete la piețe publice și instantanee din timpul războiului, el a fost maestru în a impregna o scenă cu emoție și mister. A devenit un admirator profund al impresioniștilor, după o perioadă de doi ani petrecută la Paris, și a transpus spiritul lor în lucrările sale, care de atunci au devenit din ce în ce mai alegorice.

Decizia muzeului finlandez urmează tendinței de restituire a patrimoniului ucrainean artiștilor catalogați ca fiind ruși în muzeele din întreaga lume. În februarie 2023, Met din New York i-a reclasificat pe Ilya Repin și Ivan Aivazovsky ca fiind artiști ucraineni, și nu ruși. În luna următoare, Muzeul Stadelijkk din Amsterdam, care deține una dintre cele mai cuprinzătoare colecții din lume ale artistului abstract Kazimir Malevici, a reclasificat în mod similar naționalitatea acestuia.

Imagine: pictura „Ivan cel Groaznic şi fiul lui, Ivan, 16 noiembrie 1581”, de Ilya Repin