Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima retrospectivă franceză dedicată lui Ilya Repin, pictorul „sufletului rus” – la Petit Palais din Paris
Petit Palais, Ilya Repine

Prima retrospectivă franceză dedicată lui Ilya Repin, pictorul „sufletului rus” – la Petit Palais din Paris

Expoziţia „Pictând sufletul rus”, cu lucrări de Ilya Repin, poate fi vizitată până la 23 ianuarie.

Puţin cunoscută în Franţa, opera lui Repin este considerată o piatră de hotar în istoria picturii ruse de secol XIX-XX. La Petit Palais sunt prezentate aproximativ 100 de picturi, inclusiv în format mare, împrumutate de la Galeria Tretyakov din Moscova, de la Muzeul de Stat din Sankt Petersburg şi de la Muzeul de Artă Ateneum din Helsinki. Expoziţia permite admiratorilor să vadă parcursul artistului, prin intermediul capodoperelor sale.

Personaj-cheie al timpului său, Repin era interesat de diverse forme ale culturii, de la literatură la muzică şi ştiinţă.

Ilya Repin a fost un apropiat al marilor nume, precum Lev Tolstoi, Modest Mussorgsky şi colecţionarul Pavel Tretyakov. Martor al unor evenimente importante din istoria Rusiei, a fost atent la schimbările profunde în domeniile social şi istoric din ţara sa şi le-a ilustrat în opera lui.

Expoziţia „transportă vizitatorul în Rusia ţarilor şi a Revoluţiei”.

„Prezintă diversitatea subiectelor şi a stilurilor dezvoltate de Repine în cariera sa, oferind o panoramă pentru descoperirea celui care a pictat sufletul Rusiei”, scriu reprezentanţii muzeului.

Credit foto: Petit Palais