Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictura „Ivan cel Groaznic și fiul lui”, vandalizată în 2018, va fi expusă din nou la Moscova
ilya repin

Pictura „Ivan cel Groaznic și fiul lui”, vandalizată în 2018, va fi expusă din nou la Moscova

Pictura „Ivan cel Groaznic şi fiul lui, Ivan, 16 noiembrie 1581”, vandalizată în urmă cu patru ani, a fost restaurată și va fi expusă din nou la galeria Tretyakov din Moscova.

În luna mai a anului 2018, a fost anunțat că tabloul realizat de pictorul Ilya Repin care îl reprezintă pe Ivan cel Groaznic ucigându-şi fiul a fost vandalizat la galeria Tretyakov. Făptașul a fost reținut și a fost trimis doi ani și jumătate la închisoare. El folosise o bară din metal pentru a sparge geamul care proteja opera de artă.

Pictura lui Repin, restaurată într-un atelier special

Pictura „Ivan cel Groaznic şi fiul lui, Ivan, 16 noiembrie 1581”, restaurată, va reveni la galeria din Moscova, scrie The Artnewspaper. Ea va fi instalată într-o capsulă blindată.

Capodopera din 1885 a lui Repin, care măsoară 199,5 cm x 254 cm, a fost prezentată mai întâi presei, pe 23 mai. Pânza reparată urmează să fie instalată într-o „capsulă protectivă”.

Lucrarea a mai fost atacată în 1913, când a fost tăiată de trei ori cu un cuțit, iar Repin a ajutat el însuși la restaurare.

Galeria, care a organizat un atelier special pentru restaurarea ei, speră ca măsurile sporite de siguranță să o ferească de noi incidente. Este estimat că lucrările de restaurare au costat 160.000 de dolari.

Având în vedere conflictul militar în care este implicată Rusia și sancțiunile impuse de multe țări, este posibil ca instalația ce va proteja tabloul să întârzie. Ea va fi asemănătoare celei care apără „Nașterea lui Venus” și „Primavera” ale lui Botticelli la Uffizi. Acea sticlă este realizată doar în Italia și în Japonia.