Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cel mai nou mural Pisica Pătrată, la Institutul Liszt din București – FOTO
pisica patrata 1

Cel mai nou mural Pisica Pătrată, la Institutul Liszt din București – FOTO

Cel mai nou mural creat de Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Pisica Pătrată, acoperă un gard de piatră din curtea Institutului Liszt din Bucureşti.

pisica patrata, mural

Making of. Captură video

Artistul urban a lucrat în situ între 16 și 18 iunie, iar rezultatul poate fi admirat oricând în curtea institutului din strada Gina Patrichi.

pisica patrata 2, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

pisica patrata 3, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

În luna martie a acestui an, împreună cu Robert Obert, JohnDotS și Ionuț Popescu, el a montat în centrul Bucureștiului lucrarea de artă stradală „Ukrainica”, un manifest anti-război inspirat de opera „Guernica” a lui Pablo Picasso.

Recent, o primă expoziție a lui Alexandru Ciubotariu a fost deschisă în Elveția, la Estopia Art Gallery din Lugano, sub titlul „Headies / Căpățâni”. Ea poate fi vizitată până pe 25 iunie.

Cine este Alexandru Ciubotariu

Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, s-a născut în 1979, la Călărași. Locuiește și lucrează în București. A absolvit secția Grafică a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași în 2004. Din 2017 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Pisica Pătrată, celebrul personaj care l-a consacrat ca artist urban, răsare din cele mai neaşteptate colţuri din Bucureşti și din multe alte orașe, de pe ziduri, mesh-uri, din librării şi spaţii de evenimente. A devenit şi personaj de carte, în „Pisica patrată”, primul album de street art din România, publicat la editura Vellant, în 2009.

A participat la peste 100 de expoziții în România și în străinătate, a inițiat proiectul Muzeul Benzii Desenate, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie, și a publicat în peste 90 de ziare și reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia și Serbia. A ilustrat mai mult de 20 de cărți pentru copii, iar în 2021 a curatoriat și a participat cu live drawing la expoziția „155 de ani de benzi desenate în România 1860 – 2015”, la Muzeul Național de Istorie al României. În plus, a făcut ilustrații pentru mai mult de 50 de volume de bandă desenată, iar lucrările i-au fost publicate în peste 10 albume de street-art. A primit cel puțin 35 de premii la concursuri, festivaluri de artă și saloane de bandă desenată.