Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Ukrainica – Mural semnat de patru artiști români, în centrul Bucureștiului: O pornire de moment, un semnal că suntem împotriva războiului

Ukrainica – Mural semnat de patru artiști români, în centrul Bucureștiului: O pornire de moment, un semnal că suntem împotriva războiului

Lucrarea de artă stradală „Ukrainica”, realizată de Robert Obert, Pisica Pătrată, JohnDotS și Ionuț Popescu, a fost montată recent în centrul Bucureștiului, fiind un manifest anti-război inspirat de opera „Guernica” a lui Pablo Picasso.

„Ukrainica” se află la intersecția bulevardului Carol I cu strada Paleologu.

Alexandru Ciubotariu, care creează sub numele Pisica Pătrată, a explicat pentru curatorial.ro cum s-a născut ideea acestui desen mural.

„A fost o pornire de moment între câțiva prieteni aflați la atelier. A fost oarecum spontan, de la o frântură de idee”.

El a fost realizat în cel mult o zi și jumătate, mai mult a durat amplasarea. „Căutam locul potrivit. Voiam să lipim și planșa originală, iar un prieten a venit cu ideea să expunem și la Universitate, așa că acolo este o versiune digitală – aceeași lucrare, pe un banner, la ieșirea de metrou spre Teatrul Național”.

În cele trei săptămâni de la izbucnirea răsboiului din Ucraina, în mai multe orașe din lume au apărut manifestări artistice similare.

Cum influențează arta societatea în acest context? „Eu nu sunt neapărat un artist cu mesaj social, demersul meu nu merge în zona asta în mod normal. Am simțit că trebuie făcut ceva, nu ne-am gândit cum poate influența. Este încă un semnal care poate să transmită ce se întâmplă. Mare lucru nu se poate face cu asta, dar măcar dacă putem puncta că suntem împotriva războiului, dacă ajunge la oameni și așa, e îmbucurător”, a răspuns Ciubotariu.

Artistul a spus că e posibil să realizeze și alte desene de gen, însă și-a exprimat speranța că acest război se va încheia curând.

„Idei ar mai fi, dar deocamdată vedem. Sperăm că se va încheia cât de curând și că nu va mai fi nevoie…”.

Tot pe bulevardul Carol, la numărul 53, poate fi vizitată până pe 2 aprilie expoziția-protest „Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului”, unde expun în scop caritabil aproximativ 40 de artiști.

Credit foto: feeder.ro