Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Pisica Pătrată, la prima expoziție personală în Elveția
pisica patrata expo

Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Pisica Pătrată, la prima expoziție personală în Elveția

Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Pisica Pătrată, va expune pentru prima dată în Elveția, unde va prezenta personaje supradimensionate, neliniștitoare – ținute sub cheie prea multă vreme -, după cum el însuși mărturisește.

Pisica Pătrată, unul dintre cei mai cunoscuți artiști urbani din România, va expune între 9 și 25 iunie, la Estopia Art Gallery din Lugano, sub titlul „Headies / Căpățâni”.

Vernisajul expoziției este programat pe 9 iunie, de la ora 18:00.

De peste 15 ani, personajele artistului, cu figurile lor schimonosite și privirea oțelită, se pliază perfect pe unghiurile, mereu imperfecte, ale arhitecturii urbane, cu dinții scrâșnind resemnat, dulce – amar, în peisajul străzilor multor orașe din România. Acum, ele ajung într-o galerie.

„Am decis să elimin părțile superflue și să mă focalizez doar pe expresie, pe modelarea sufletească transpusă în concretul expresiei faciale. Un alt lucru care m-a împins spre acest demers este distorsiunea de comunicare pe care o trăim, mă refer la interacțiunea prin emoticons. În loc să descriem ceea ce simțim, preferăm să trimitem un emoticon, care ni se pare potrivit cu respectiva stare. Am ales să exprim abnorm astfel de stări fără filtrul codului de comunicare cu care ne-am obișnuit prea mult astăzi. În contextul spațial definit al galeriei mi se pare că pot comunica cu privitorii prin intermediul acestor căpățâni care mă reprezintă sută la sută. Sunt momente și expresii ale unor stări pe care le-am experimentat profund și pe care am ales să le împărtășesc mai departe, continuând comunicarea fără ca implicarea mea directă să mai existe. O parte din mine poate merge mai departe fără mine”, a transmis Ciubotariu într-un comunicat.

Curatorul expoziției este Claudio Scorretti.

Cine este Alexandru Ciubotariu

Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, s-a născut în 1979, la Călărași. Locuiește și lucrează în București. A absolvit secția Grafică a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași în 2004. Din 2017 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Pisica Pătrată, celebrul personaj care l-a consacrat ca artist urban, răsare din cele mai neaşteptate colţuri din Bucureşti și din multe alte orașe, de pe ziduri, mesh-uri, din librării şi spaţii de evenimente. A devenit şi personaj de carte, în „Pisica patrată”, primul album de street art din România, publicat la editura Vellant, în 2009.

A participat la peste 100 de expoziții în România și în străinătate, a inițiat proiectul Muzeul Benzii Desenate, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie, și a publicat în peste 90 de ziare și reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia și Serbia. A ilustrat mai mult de 20 de cărți pentru copii, iar în 2021 a curatoriat și a participat cu live drawing la expoziția „155 de ani de benzi desenate în România 1860 – 2015”, la Muzeul Național de Istorie al României. În plus, a făcut ilustrații pentru mai mult de 50 de volume de bandă desenată, iar lucrările i-au fost publicate în peste 10 albume de street-art. A primit cel puțin 35 de premii la concursuri, festivaluri de artă și saloane de bandă desenată.