Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cel mai vechi grup artistic experimental românesc, la Ars Electronica 2023
kinema ikon

Cel mai vechi grup artistic experimental românesc, la Ars Electronica 2023

Grupul artistic experimental românesc kinema ikon va participa la ediția de anul acesta a festivalului Ars Electronica, unul dintre cele mai relevante evenimente dedicate artelor contemporane aflate la intersecția cu noile tehnologii și știința.

Festivalul va avea loc în perioada 6 – 10 septembrie, în orașul austriac Linz, unde kinema ikon – cel mai longeviv grup de artă multimedia din România – va prezenta, cu susținerea Institutului Cultural Român din Viena, proiectul „kimæra”.

Proiectul kimæra, compus din nouă lucrări realizate de 12 artiști pe parcursul a doi ani, este o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare sau modul va fi funcțional ca parte și ca întreg. Instalația combină mediile vechi cu cele noi – spațiul public al orașului cu IoT (internetul lucrurilor), Realitatea augmentată, imprimarea 3D, sunet și imagine generate de AI, aplicații mobile, NFT etc. – coordonate de un computer central, fiecare dintre cele nouă module având o intrare și o ieșire care permit lucrărilor să interacționeze între ele.

kimæra este expusă în spațiul Muzeului de Artă Arad, iar unitatea centrală care conectează cele nouă module va fi instalată în expoziția de la Ars Electronica. Pe durata festivalului publicul din Linz va interacționa în timp real cu instalația din Arad.

kinema ikon – atelier multimedia a fost fondat de George Sabău în 1970 (Arad). Din 1970 până în 1989, au fost produse 62 de filme experimentale și 62 de documentare; între 1994 și 2004, grupul a fost unul dintre principalii promotori ai artei digitale în România. În 2003, kinema ikon a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Din 2005, kinema ikon a revenit la producția de lucrări hibride. Grupul, coordonat în prezent de Călin Man, are un spațiu dedicat la Muzeul de Artă din Arad.

Modulele kimæra sunt create de: Alex Halka / gH / reVoltaire / Bogdanator / Floriama Cândea / Marina Oprea / Ioana Marșic / Thea Lazar / Adrian Ganea / Flaviu Rogojan / Suzana Dan / Dragoș Dogioiu. Aplicația AR e creată de DARV.org, Florian Weinrich. De programare s-a ocupat Mihai Sava, aplicația green screen – Ilie Ciotir, iar curator este Călin Man.

Proiectul este produs de Asociația kinema ikon și face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană finanțat prin Centrul Cultural de Proiecte Timișoara și co-finanțat de Muzeul de Artă din Arad.