Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  kinema ikon, cel mai vechi grup artistic experimental din țară, expune la București o metainstalație
kimaera

kinema ikon, cel mai vechi grup artistic experimental din țară, expune la București o metainstalație

kinema ikon, cel mai vechi grup artistic experimental din țară, va expune la București proiectul kimæra, o metainstalație interactivă.

Proiectul semnat de grupul artistic fondat în anul 1970, la Arad, va fi expus la Rezidența BRD Scena 9 începând cu data de 26 noiembrie și până la finalul lunii ianuarie.

Metainstalație interactivă, care combină old media cu internetul, realitatea augmentată, printul 3D și cu sunetul generat de inteligența artificială, kimæra a fost realizată de patru artiști: gH / Bogdanator / Alex Halka – interfonic.ro / reVoltaire.

Utilizând materiale, mijloace de realizare și medii diferite, ei au creat moduli autonomi ca formă și conținut care, interconectați, formează kimæra „sau cum arată haosul privit de la o distanță confortabilă”, după cum explică reVoltaire (Călin Man), coordonator al grupului.

Proiectul este o extensie a evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor 2021, care marchează 51 de ani de activitate ai kinema ikon.

Expoziția a fost prezentată la Media Art Festival Arad – MAFA8, la Muzeul de Artă Arad, în luna octombrie, și este primul proiect special NAG care ajunge în două orașe din România.

kinema ikon este cel mai vechi grup activ de artă experimentală din România. Fondat în 1970 ca atelier multimedia la Școala de Artă din Arad, este găzduit în prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cele peste cinci decenii de existență a grupului reprezintă rezultatul unui echilibru între proiectele participative, colaborative sau de grup și lucrările individuale.

Componenta interactivă a expoziției kimæra oferă vizitatorilor, prin scanarea unui cod QR, posibilitatea transpunerii pe ecranul telefonului a unei serii de experimente video realizate special pentru acest proiect de cei patru artiști. Experimentul video transformă astfel spațiul green screen al expoziției într-un fundal multimedia.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 26 noiembrie, la ora 19:00. Accesul, pe baza certificatului verde, este gratuit.